Cum să răspunzi corect la întrebări, la un interviu pentru angajare

Sabotaging-Your-Job-Interview
Foto:Fii pregătit de interviul de angajare PC: levo.com

Un post vacant poate atrage între 500 până la o mie de aspiranți în câteva zile, potrivit site-ului pentru locuri de muncă Trabajando-com-Universia. Volumul mare de candidați a dus la creșterea numărului de elemente care compun filtrul menit să selecteze candidatul perfect, cât mai repede și mai eficient posibil

Cel mai important este să se evite, pe cât posibil, răspunsurile incoerente, sau cele care nu exprimă ceea ce se simte cu adevărat, pentru că dau impresia că aspirantul nu se simte bine în pielea lui și este nervos. Iată câteva din întrebările ‘capcană’ care pot distruge un interviu și cum trebuie evitate.

#1. Spune-mi de ce crezi că ar trebui să fii ales tu și nu altcineva? 

Răspunsul tău nu ar trebui să se bazeze doar pe cunoștințe tehnice, pentru că nu este un criteriu atât de important încât să te diferențieze de restul candidaților. Trebuie să vorbești despre experiența ta, despre abilități și aptitudini orientate spre postul la care aspiri. Unii experți asigură că cele mai apreciate capacități de către cei care recrutează sunt: angajamentul, capacitatea de adaptare la schimbări, comunicarea și leadershipul.

#2. Care sunt cele mai mari defecte ale tale? 

Probabil că de multe ori ai răspuns că cel mai mare defect al tău este să fii perfecționist, un adevărat ”workaholic”, dar aceste răspunsuri sunt deja comune și nu aduc o informație credibilă și realistă. Trebuie să te focalizezi asupra defectelor care pot deveni o oportunitate. Dar nici să nu dai un răspuns care să pună în chestiune capacitatea ta de leadership, sau ambiția profesională.

#3. Care sunt realizările tale cele mai importante? 

Aici trebuie să răspunzi cu siguranță și să dai dovadă de încredere în capacitățile tale. Vorbește despre succesele personale pe care le-ai obținut în experiența ta profesională, despre provocările cu care te-ai confruntat și despre studii. La sfârșit trebuie să adaugi ce fel de așteptări ai și până unde ești dispus să mergi pentru a le obține.

#4. Care este părerea ta despre firma noastră? 

Este important să ai cunoștințe ample despre firma la care vrei să te angajezi, despre istoricul, cultura, misiunea, viziunea și despre care vor fi competențele tale directe. În acest fel vei demonstra că ești interesat de firmă și de postul pentru care aplici. O vizionare a istoricului firmei pe web, sau a ultimelor știri, va fi de mare ajutor.

#5. Unde te vezi peste 5 ani? 

Ceea ce se dorește să se afle este dacă aspirantul are ținte bine stabilite și dacă se ghidează după un plan. Se recomandă să se răspundă despre aspirații în mod general, precum munca este o continuă provocare, ceea ce va duce la dezvoltarea profesională și personală.

#6. De ce vrei să lucrezi în firma noastră? 

Pentru acest răspuns este necesar să se aibă cunoștințe despre companie, despre istoricul și cultura acesteia. Să ai grijă ca argumentele tale să se bazeze pe aceste puncte. Dacă ai făcut o cercetare asupra companiei vei ști care sunt cele mai bune răspunsuri.

#7. De ce ai plecat de la ultimul loc de muncă? Ce părere ai despre fostul tău șef? 

În niciun caz nu trebuie să critici fostul loc de muncă, colegii sau șefii, pentru că vei da imaginea unei persoane în care nu se poate avea încredere. Dacă ești tânăr trebuie să spui că vrei să-ți asumi noi provocări. Dacă este vorba de restructurări interne sau concedieri, trebuie să spui acest lucru dar cât mai discret posibil. Se recomandă să nu invoci motive financiare, pentru că nu vei face impresie bună. Lasă acest lucru când va fi vorba de aspirațiile salariale.

#8. Ai vreo întrebare de pus? 

Interviul nu trebuie să se încheie fără o clarificare a îndoielilor tale. Plus că acest lucru va demonstra interesul față de noul loc de muncă. Unele puncte trebuie să fie clare: Cât durează ziua de lucru? Câte persoane va trebui să supraveghez? (dacă aspiri la un post de supervizare).

”Să fii pregătit de un interviu pentru angajare nu înseamnă să exagerezi ori să minți atunci când dai răspunsurile. Important este să-ți convingi interlocutorul că ești motivat și capabil să ocupi acest post. Că tu ești persoana de care are nevoie, datorită capacităților și pregătirea ta. Dacă mințim, până la urmă adevărul va ieși la iveală”, conchide Javier Caparrós, directorul general al Trabajando.com Espańa

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *