4 februarie – Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului

Cancer-insurance-policy
Foto:PC: theiranproject.com

Anual, la data de 4 februarie, este marcată Ziua Mondială de profilaxie a cancerului, eveniment susținut de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în scopul combaterii maladiei şi promovării modurilor de abordare globală a bolii.

În întreaga lume, cancerul rămâne a fi una din principalele cauze de deces a omului. Se estimează că anual pe glob sunt diagnosticați cu cancer mai mult de 12 milioane de oameni, iar aproximativ 7,6 milioane decedează prin această maladie.

În Republica Moldova, numai în anul 2012 la evidență primară au fost luați 8.204 bolnavi, comparativ cu cifra de 8.080 bolnavi diagnosticați în anul 2011. Datele statistice privind mortalitatea şi morbiditatea prin cancer sunt şi ele în permanentă creștere. În anul 2012 au fost înregistrate 5.734 de decese, comparativ cu 5.635 de decese din anul 2011.

După localizare, în structura morbidităţii pe primul loc se situează cancerul colorectal (12,2% din cazuri), pe locul doi – cancerul glandei mamare (10,6%), pe locul trei – cancerul pulmonar (10,2%), pe locul patru – cancerul de piele (10,1% ) şi pe locul cinci – hemoblastozele (6,3%). La bărbați prevalează cancerul pulmonar ( 17,7% cazuri), cancerul colorectal (14,2%) şi cancerul prostatei (7,0%), iar la femei – cancerul de sân (22,1 %), colorectal (11,1 %) şi cel de col uterin ( 7,8%).

În anul 2014, scopul Zilei Mondiale de profilaxie a cancerului este de a sensibiliza opinia publică asupra stigmei şi miturilor despre cancer, prin informarea publicului şi demitizarea concepţiilor greşite despre această boală netransmisibilă. Totodată, ne vom concentra pe risipirea a 4 mituri principale despre cancer:

#1. Mit: Nu trebuie să vorbim despre cancer.

Adevăr: Este necesar să vorbim despre cancer. Un diagnostic de cancer este un eveniment care schimbă viaţa pentru majoritatea oamenilor, evocă de obicei sentimente de şoc, frică, furie, tristeţe, singurătate şi anxietate. Însă, vorbind despre cancer, membrii familiei, prietenii şi colegii vă pot ajuta pentru a atenua aceste sentimente, chiar dacă mulţi oameni consideră că este dificil. În cele mai multe comunităţi, cancerul rămâne tabu şi persoanele ce suferă de această boală sunt stigmatizate şi discriminate.

#2. Mit: Nu există semne sau simptome de cancer.

Adevăr: Recunoaște semnele şi simptomele. Pentru mai multe tipuri de cancer există semne şi simptome de avertizare şi beneficiile de depistare precoce sunt incontestabile. Este adevărat că semnele şi simptomele timpurii nu sunt cunoscute pentru toate tipurile de cancer, dar pentru multe tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de sân, de col uterin, piele, colorectal pot fi recunoscute şi depistate.

#3. Mit: Nu pot să fac nimic privind cancerul.

Adevăr: Există strategii privind prevenirea cancerului care se pot face la un nivel de individ, comunitate şi societate. O treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite. Condiţiile în care trăiesc şi muncesc oamenii, stilul lor de viaţă, influenţează sănătatea şi calitatea vieţii lor. Politici şi programe globale, regionale şi naţionale care promovează un stil de viaţă sănătos sunt esenţiale pentru a reduce cazurile de cancer, care sunt cauzate de factori cum ar fi consumul nociv de alcool, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.

#4. Mit: Eu nu am dreptul la îngrijiri de cancer.

Adevăr: Toţi oamenii au dreptul de a avea acces la tratamente şi servicii de îngrijiri de cancer eficiente, în condiţii de egalitate. Bolnavii din comunităţile cu resurse scăzute de multe ori suferă şi mor din cauza lipsei de conştientizare, resurse şi acces la servicii accesibile şi de calitate. Inechităţile de gen, resurse, cultură şi investiţii insuficiente, la nivel de asistenţă medicală primară restricţionează accesul la tratament.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *