Un tânăr despre referendumul în Găgăuzia: Nu vrem independență, vrem pace în Moldova

1470323_230829727093833_1424424956_n
Foto:Veaceslav Stoianoglo, PC: facebook.com

#diez a întrebat un tânăr, care ieri a fost observator la referendum, ce crede el despre aceasta. Veaceslav Stoianoglo este un tânăr activist din UTA Găgăuzia.

De ce crezi că acest referendum este important?

Prin acest referendum am arătat că suntem uniți, procentul de alegători care au venit la vot este unul record pentru Găgăuzia. 70% de cetățeni au ieșit la vot, este foarte important pentru noi deoarece am devenit uniți ca niciodată. Am arătat că opinia noastră contează în țară.

De ce tu ai participat la referendum?

Din prima zi știam că voi participa la acest referendum, este acel lucru ce ne inspiră încredere și ne dă o șansă pentru un viitor mai bun. Cineva zice ca acest referendum nimic nu schimbă, însă eu cred că este startul la ceva nou. Nu vrem independență regiunii, vrem pace în Moldova. Vrem să trăim ca toți oamenii în lumea civilizată.

Cum crezi că vor influența rezultatele referendumului pe situația actuală?

El schimbă radical poziția poporului, el a insuflat încredere. Cine nu ar fi la putere, noi cerem o viață decentă și bună. Poporul nostru este harnic și prietenos. Noi credem că e aproape momentul când toată populația Moldovei va trăi așa cum merită.

Ar trebui tinerii să se implice în referendum?

Noi suntem noua generație care în viitor va primi instrumentele de control a țării. Trebuie să înțelegem că trăim nu doar pentru sine dar și pentru familie și oamenii din jur. Încă odată am înțeles că tinerii sunt o putere importantă în stat.

Care au fost rezultatele referendumului?

Rezultatele au fost previzibile, foarte mulți oameni au venit, noi am crezut în victorie și știam riscurile. Am arătat puterea poporului. Cine nu ar fi la putere, noi am arătat că anume dorința poporului contează, și poporul trebuie să decidă viitorul țării.

Reamintim că ieri în Găgăuzia a avut loc un referendum care a stârnit mai multe reacții controversate.

Executivul de la Chişinău consideră că prin această acţiune autorităţile la Comrat şi-au depăşit competenţele, iar plebiscitul este speculativ. Comisia Electorală Centrală nu a pus la dispoziţie ştampile pentru vot.

Anul trecut, Adunarea Populară a Găgăuziei a decis organizarea a două referendumuri în data de 2 februarie. Unul este consultativ, privind vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova, iar al doilea legislativ, la care se propune aprobarea unui proiect de lege privind dreptul locuitorilor din Găgăuzia la autodeterminare externă în cazul în care Republica Moldova îşi pierde statutul de stat suveran.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *