Un tânăr care a fost maltratat în aprilie 2009 va fi despăgubit cu 16.000 de euro

Fortele-de-ordine-se-retrag-din-cladirea-Parlamentului-7-aprilie-2009-
Foto:Un nou proces la CEDO pierdut de Republica Moldova în Dosarul 7 APRILIE. Reclamantul susţine că a fost trecut prin „Coridorul Morții” PC: elldor.info

Republica Moldova a mai pierdut un caz la CEDO, iar Guvernul va trebui să achite aproape 16 mii de euro reclamantului Sergiu Buhaniuc, arestat în seara de 7 aprilie 2009 și sancționat cu 10 zile de arest administrativ.

Reclamantul, Sergiu Buhaniuc, este cetățean al Republicii Moldova, născut în 1990 și este domiciliat în Chişinău. Tânărul a fost reținut în seara zilei de 7 aprilie și în ziua următoare a fost sancționat la zece zile de arest contravențional.

Reclamantul pretinde că a fost maltratat de către mai multe persoane în civil la reținere, în cadrul Comisariatului de Poliție Buiucani și ulterior în cadrul Comisariatului General de Poliție. În particular, el a fost bătut de grupuri de 5 – 12 persoane în uniformă şi civil, trecut prin „coridorul morţii” la CGP, (aici multe persoane aplicau lovituri din toate părţile peste tot corpul, în timp ce era escortat prin coridoare sau de la maşina poliţiei până la intrare în comisariat sau penitenciar, lovituri simultane cu palmele peste urechi („tortura-telefon”), lovituri cu pumnul şi cu bastonul peste cap, etc.

Potrivit lui Sergiu Buhaniuc condițiile de detenție erau următoarele: celulă lipsită de ventilare, localizată în subsol; insuficienţa de aer, restricţia mobilităţii fizice (se aflau 9 persoane într-o încăpere de cea 4X4m), lipsa accesului la asistenţă medicală, în pofida faptului că avea dureri insuportabile de cap, hematoame vizibile sub ochi, în regiunea spatelui, picioarelor, restricţia facilităţilor igienice; etc.

În faţa Curţii reclamantul s-a plâns de relele tratamente la care a fost supus de către poliție. De asemenea, el s-a plâns de omisiunea de a asigura o investigație efectivă a pretinselor rele tratamente.

Tânărul a cerut 30.000 EUR cu titlu de prejudiciu moral și 1.370 EUR cu titlu de costuri și cheltuieli. Curtea însă i-a acordat reclamantului 15.000 EUR cu titlu de prejudiciu moral și 1.370 EUR cu titlu de costuri și cheltuieli.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *