Un arhitect din Canada ar putea proiecta Monumentul Limbii Române

ASM
Foto:Academia de Științe a Republicii Moldova PC: http://vox.publika.md/

12 artişti plastici şi arhitecţi din Republica Moldova, România şi Canada s-au înscris pentru a participa la concursul internaţional pentru proiectarea Monumentului Limbii Române, care va fi instalat în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Solicitată de Moldpres, dr. hab. Aurelia Hanganu, secretar ştiinţific general interimar al AŞM, a spus că 8 dintre persoanele care au depus cerere de participare sunt din Republica Moldova, trei – din România şi una – din Canada.

Concursul a fost anunţat pe 1 noiembrie 2013, iar termenul de prezentare a cererilor expiră pe data de 31 ianuarie curent. Învingătorul urmează să fie desemnat de un juriu până la 15 februarie 2014. Din componenţa acestuia vor face parte artişti plastici şi arhitecţi, reprezentanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Uniunii Scriitorilor din Moldova şi ai Primăriei Chişinău.

„Se vor lua în considerare proiectele care au o prestaţie arhitecturală, precum şi o valoare culturală importantă”, a precizat secretarul ştiinţific al AŞM.

Potrivit Marianei Şlapac, membru-corespondent al AŞM, care face parte din comisia de organizare şi desfăşurare a concursului, proiectul – câştigător va fi premiat şi realizat în material în mărime naturală.

Iniţiativa de a înălţa Monumentul Limbii Române în scuarul Academiei de Ştiinţe a Moldovei a fost lansată în cadrul celui de-al doilea Congres Internaţional al Eminescologilor, care s-a desfăşurat pe 3 septembrie 2013 la Chişinău. Ea a fost aprobată de către Consiliul Suprem pentru Ştiinţă şi Dezvoltare Tehnologică la 26 septembrie 2013.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *