Decizia instanţei privind referendumurile din Găgăuzia nu are titlu executoriu

658x0_Curtea_de_apel
Foto:PC: timpul.md

Decizia instanţei de judecată de la Comrat de anulare a hotărârilor Adunării Populare a Găgăuziei privind organizarea referendumurilor în regiune nu are titlu executoriu şi poate fi contestată până pe 3 februarie.

Agenţia IPN a solicitat Cancelariei de Stat să vină cu o precizare în acest sens în contextul în care politicienii au opinii diferite referitor la acţiunile de mai departe. Dacă unii afirmă că Adunarea Populară trebuie să renunţe la organizarea referendumurilor ca urmare a deciziei instanţei de la Comrat, alţii afirmă că  hotărârea respectivă intră în vigoare abia la 3 februarie, dacă nu va fi contestată.

Cancelaria de Stat notează că, fiind emise cu încălcarea cadrului legislativ, hotărârile Adunării Populare au fost contestate în Judecătoria Comrat. La 5 decembrie, instanţa a emis o încheiere irevocabilă, prin care a suspendat executarea hotărârilor Adunării Populare. Ulterior, la 3 ianuarie, Judecătoria Comrat a emis hotărârea prin care a  anulat deciziile adoptate de Adunarea Populară. Conform procedurii contenciosului administrativ, hotărârea Judecătoriei Comrat poate fi atacată în instanţa de apel în termen de 30 de zile.

Preşedintele Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, a spus, la o emisiune televizată, că pe 2 februarie nu va avea loc niciun referendum, deoarece Codul Electoral stabileşte exact condiţiile şi problemele supuse la referendum, iar ceea ce se întâmplă în regiune este o acţiune politică.

Reamintim că un partid  politic a organizat un miting în susținerea plebiscitului. Anterior, autorităţile din Găgăzia au anunţat că vor organiza referendumurile, chiar dacă acestea au fost declarate ilegale de judecătoria de la Comrat.

sursa: IPN

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *