(foto) Notițe de pe frontul din Kiev în 29 poze

maidan14
Foto:Persoană care cercetează și urmărește poziția forțelor de ordine PC: Ilya Varlamov

Fotograful și bloggerul, Ilya Varlamov, cel care ne-a explicat pas cu pas cum lucra #euromaidan-ul s-a dus din nou în Kiev pentru a vedea ce se întâmplă acolo.

Ilya Varlamov (cel care ne-a spus cum lucra #euromaidanul) spune că atunci când a ajuns acolo a înțeles că tot ce a citit pe Facebook, bloguri, știri e o nimica toată, că fiecare încearcă să manipuleze din punctul dorit de vedere.

Jurnaliștii cel mai des încearcă să răspundă la întrebarea ”Cine și de ce a ieșit pe Maidan?”. Iar fiecare răspunde cum le convine la această întrebare. Se spune că pe Maidan sunt și fasciști care încearcă să încurce, și boschetari care nu au ce face, și provocatori plătiți de Guvern. Însă în realitate nu există un răspuns.

Pe Maidan sunt și microbiști și pensionari și oameni care lucrează în oficii. Și toți stau alături, imaginați-vă cum o bunicuță toarnă câte o sticluță de cocktail Molotov are managerul la o companie mare duce materiale de război la studenți. Și din câte se vede nu există niciun plan, nici oameni, și nici o viziune ce să facă mai departe. Desigur toți vor să salveze Ucraina. Unii cred că cu niște Kalașnicovuri și grenade ar putea face ordine alții cred că Națiunile Unite ar trebui să se implice Nimeni nu are o idee fixă.

Un lucru ce-i unește pe acești oameni e faptul că ei au ieșit împotriva lui Yanukovici. maidan1

 

Oamenii care au ieșit sunt într-un fel aici să răzbune toate injustițiile de până acum. Unii stau pe baricade pentru corupție, alții pentru WC-urile de aur, pentru că polițiștii lucrează aiurea și nu apără cetățenii, iar alții pentru birocrație.

Ilya mai spune că nu au noroc ucrainenii cu Opoziția. Nimeni nu controlează ceea ce se întâmplă în stradă, lucrurile se întâmplă haotic. Chiar dacă Klichko și compania au fost și au vorbit cu Yanukovici, oamenii din stradă nu-i cred, și nu sunt gata să-i urmeze. Majoritatea oamenilor de pe Maidan nu sunt politizați, ei au ieșit pentru a-l da jos pe Yanukovici.

Luptele de stradă sunt mai peste tot în Kiev, iar Yanukovici e departe, iar pentru al da jos, protestatarii trebuie mai întâi să dea ochii cu Berkutul. Peisajul în Kiev este strașnic, foc peste tot, fum și explozii permanente. Fiecare împușcă unul în altul, protestatarii în Berkut, Berkut în protestatari. Din anumite surse sunt deja între 2-5 morți deja.

#1. Piața Europei. Când totul a început aici era o scenă unde mai mulți oameni inclusiv din Opoziție povesteau cum va fi viitorul Ucrainei. Acum aici se aduc provizii.

maidan2

#2. Strada M. Grushevskovo. Aici este prima baricadă. Oamenilor simpli accesul este interzis. Pe aici pot trece doar presa, persoanele care vor să se lupte cu Maidanul și voluntarii care au grijă de mâncare și cele necesare.

maidan3

#3. Aceasta este baricada de joc, în apropierea stadionului Dinamo. Aici ard cauciucuri. Demonstranții se pare că au noroc cu direcția vântului, tot fumul se duce spre Berkut, care stau după foc. În fum nimic nu se vede și practic toți lucrează cu ochii închiși.

maidan4

#4. Aceștia sunt persoanele care nu au ce face și se uită la lupte. Lupte care deja se întâmplă patru zile consecutive.

maidan5

#5. Așa persoanele lucrează în foc și pară.

maidan6

#6. Activiștii când se apropie de linie vin cu scuturi și aruncă pietre. Toți știu cât de departe Berktul poate arunca grenadele. Aceste grenade în principiu nu cauzează leziuni grave. Important ca grenada să nu nimerească în tine sau să nu explodeze în apropierea ta.

maidan7

#7. Permanent se pun cauciucuri pe foc. Cortina de fum trebuie să fie densă. Berktul a încercat cu iluminare puternică să spargă scutul de fum și să vadă unde anume sunt activiștii.

maidan8

#8. Aruncarea cauciucurilor.

maidan9

#9. Pe teritoriul de luptă sunt oameni speciali care urmăresc poziția Berkutului. Aceștia mereu îți vor spune unde să stai să fii în siguranță.

maidan10

#10. Cei care aruncă pietre și cocktailuri Molotov sunt cei care actualizează informația cu poziția Berkutului.

maidan11

#11. Forțele de ordine folosesc tunuri de apă, dar se pare că protestatarilor nu le este frică. În aer e o atmosferă ciudată, de pe o parte se simte o oarecare oboseală, pe de alta se simte euforia și așteptarea cineva să le spună că au câștigat, că au reușit. La hainele ude nu se atrage atenția, doar medicii-voluntari îi roagă pe protestatari să se ducă să se schimbe sau să se încălzească pentru a nu îngheța.

maidan12

#12. Activiștii cu cocktailuri Molotov.

maidan13

#13. Straja

maidan14

#14. De fapt în centrul Kievului e foarte frumos.

maidan15

#15. Periodic în Berkut se împușcă cu petarde, totul se colorează în jur iar oamenii strigă ”URA!”

maidan16

#16. Undeva acolo forțele de ordine se pregătesc de un asalt. Tuturor le este frică de aceste asalturi, Berkut a demonstrat cum poate să-i fugărească pe toți în 5 minute, dar de ce nu o fac acum, încă nu se știe.

maidan17

#17. În schimbul catapultei stricate s-a adus o nouă catapultă, numită catapulta II, deși ea e doar o praștie mare, le este mai plăcut să o numească catapulta doi.

maidan18

#18. Mecanismul catapultei e simplu. Doi oameni țin construcție, 3 oameni trag elasticul și un om încarcă praștia.

maidan19

#19. Praștia lucrează bine doar că încet, pentru reîncărcare se ia 2-3 minute.

maidan20

#20. Alături se pregătesc cocktailurile. De fapt în ele se toarnă pur și simplu benzină, nimeni nu mai urmează tehnologia de fabricare a cocktailurilor Molotov, deoarece n-au timp. Sticlele goale au devenit o mare raritate printre protestatari.

maidan21

#21. Ilya se uita la activiști și toți beau Pepsi, se gândește el, de ce toți beau grozăvia asta pe frig. Se pare că sticlele s-au terminat, iar cineva a adus apă dulce, și doar n-o să verse apa pe jos, așa pentru că au nevoie de sticle goale toți beau Pepsi.

Din necesitate pentru cocktailurile Molotov se folosesc și sticluțe de la mâncare pentru copii. Iar după sticle sunt trimise băbuțele.

maidan22

#22. Cu sticlele este o mică problemă. Ceea ce este în cocktail este lichid și nu vâscos cum ar trebui să fie într-un cocktail Molotov iar fitilul este o simplă cârpă. Astfel atunci când se aruncă cocktailul o parte din benzină ajunge pe cel care aruncă și îl aprinde, desigur că îl sting repede, însă din cauza acestei probleme practic 50% din conținutul cocktailurilor se varsă până a ajunge la țintă.

maidan23

#23. Aruncarea unui cocktail.

maidan24

#24. Cei care stau pe deal încearcă să ajute cum pot chiar și cu laserul le dau în ochi la cei de la Berkut. Bârfe despre lunetiști se aud peste tot însă nu există nicio confirmare.

maidan25

#25. Voluntar care dă încălțăminte uscată și caldă.

maidan26

#26. O fată aduce ceai. Aici sunt voluntari care mereu aduc ceva: ceai, tartine sau haine uscate.

maidan27

#27. După baricade se aprind focuri unde se usucă hainele ude.

maidan28

#28. Cocktail Molotov

maidan29

#29. Activiștii au încercat să deschidă un capac de canalizare să închidă apa. Însă se pare că capacele sunt închise pe dinăuntru și nu le-a reușit.

maidan30 Sursa: Ilya Varlamov

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *