Membrii unei grupări criminale ce activa în Italia și Moldova a fost destructurată

Verona-(Italy)
Foto:PC: miriadna.com

În dimineaţă zilei de 22 ianuarie curent, atât pe teritoriul Italiei cât şi în Republica Moldova a fost declanşată operaţiunea de reţinere a unor persoane specializate în diferite tipuri de infracțiuni.

În Italia, membrii formațiunii criminale vizate șantajau şi estorcau bunuri şi mijloace financiare de la proprietarii de microbuze ce transportau colete inclusiv de la cetățenii Republicii Moldova aflați la lucru acolo, fiind totodată specializați și în alte tipuri de infracțiuni.

Respectiva colaborare a luat amploare după ce membrii unei grupări criminale moldovenești s-au retras în spațiul Uniunii Europene, unde s-au consolidat după o structură analogică cu cele din spațiul post-sovietic, conform unei subordonări ierarhice pe verticală, în vârful cărora se află aşa-numitul „hoţ în lege”, care dirijează cu activitatea aşa numiților „supraveghetori”. Activitatea de bază a acestora este de a acumula venituri în vistieria criminală, aşa-numitul „obşeac” ca urmare a infracțiunilor comise de executori.

Organizația criminală era condusă de „hoţul în lege” alias PATRON. Sub dirijarea acestuia au fost numiți „supraveghetori” în mai multe ţări şi regiuni din Uniunea Europeană. La rândul lor aceștia aveau în subordine diferite grupări mai mici care activau în diferite orașe şi localități.

Pentru efectuarea perchezițiilor și reținerea lor, pe teritoriul Italiei au fost antrenați aproximativ 300 de carabinieri, iar în Republica Moldova au fost implicați circa 100 de angajați ai poliției şi SIS. Aceasta este prima operațiune de aşa amploare inițiată de forțele de ordine moldovenești cu un stat al Uniunii Europene.

În total se preconizează să fie reținute peste 40 de persoane. La moment, circa 20 de persoane deja au fost reținute, dintre care 7 – pe teritoriul RM.

În privința liderului acestei organizații criminale – „hoţului în lege” a fost eliberat un mandat de arest european. La moment acesta se află în arest preventiv în România. După ispăşirea pedepsei privative de libertate el poate fi transmis pentru judecarea, stabilirea şi ispășirea pedepsei în Italia.

În acest caz, membrii grupării vor fi cercetați penal pe două cauze diferite: una inițiată de organele de drept din RM și cea de-a doua de către organele de drept din Italia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *