Comisia de la Veneția a avut întrevederi cu guvernarea și opoziția în cadrul vizitei sale

I.Corman-Comisia-de-la-Ventia
Foto:Președintele Parlamentului Igor Corman la întrevedere cu Comisia din Veneția, PC: Parlament.md

Secretarul Comisiei de la Veneția, Thomas Markert, a avut o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului, Igor Corman și cu reprezentanții partidelor.

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Corman a avut astăzi o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția, condusă de Thomas Markert, Secretarul Comisiei.

„Apreciem înalt cooperarea cu Consiliul Europei. Comisia de la Veneția este un organism foarte important, iar noi am mizat întotdeauna pe o cooperare bună, ca să consultăm diferite subiecte de interes pentru Republica Moldova”, a relevat Igor Corman.

Reamintim că ieri Comisia a publicat documentul privind proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral, elaborat de Partidul Democrat, și trimis spre avizare în Veneția. Proiectul are în sine mai multe surprize atât pentru alegători cât ți pentru candidați.

Nu există în lume un sistem electoral perfect, fiecare țară își are propriul sistem. Noi ne dorim ca, în baza proiectului remis Comisiei de la Veneția, să avem discuții și cu membrii Comisiei, pentru a se contura o poziție care, să ducă la îmbunătățirea situație”, a subliniat Președintele Parlamentului, transmite comunicatul de presă.

Un sistem mixt ar întări legătura dintre electorat şi parlamentari”, susţine preşedintele PDM, Marian Lupu.

Avem o atitudine destul de rezervată faţă de acest proiect, fiindcă în primul rând este an electoral, au mai rămas zece luni până la alegeri”, este de părere preşedintele fracţiuni parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ.

”Președintele PCRM a informat delegația Comisiei de la Veneția că noi suntem categoric împotriva introducerii sistemului electoral mixt, care va genera corupția electorală, cine va avea mai mulți bani, acela va câștiga în circumscripțiile electorale. Mai mult decât atât, ceea ce se propune va crea tensiuni suplimentare în regiunea transnistreană, poate crea tensiuni și în autonomia găgăuză, poate genera un vot etnic mai mult decât pe alte criterii”, a declarat la finele întrevederii, deputatul PCRM, Grigore Petrenco, transmite OMEGA.

Reamintim că Comisia de la Veneţia se va expune asupra iniţiativei în luna martie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *