15 ianuarie – Ziua Națională a Culturii

Eminescu_new_new
Foto:PC: Viza.md

În Republica Moldova va fi marcată astăzi Ziua Națională a Culturii. Pentru a marca această zi Ministerul Culturii și Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău organizează o serie de evenimente.

Marcarea Zilei Culturii Naţionale a început la ora 10.00 cu o depunere de flori la bustul lui Mihai Eminescu situat pe Aleea Clasicilor din parcul Grădina Publică urmată de un recital de poezie organizat în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova. Ambianţa de secol XIX va fi asigurată de un grup de tineri actori şi artişti îmbrăcaţi în costume de epocă semnate de artistul plastic Iurie Matei, eveniment organizat cu sprijinul Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău şi a Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova.

În aceeaşi ambianţă de secol XIX, urmează să fie vernisată şi Expoziția „Mihai Eminescu… Și timpul crește-n urma mea!”. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Chișinău, va avea loc la ora 11.00 la Rondul din spatele Statuii lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Tot la Chișinău Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, în colaborare cu Clubul Național de Artă „Minerva” și Casa-Muzeu „Alexie Mateevici” din satul Zaim organizează expoziția „Alexie Mateevici – Odă limbii române” la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, în data de 15 ianuarie 2014, ora 15.00.

Ziua Culturii Naţionale va culmina cu un concert extraordinar la Palatul Naţional „Nicolae Sulac în cadrul căruia vor evoluarea mai multor artişti şi ansambluri autohtone, inclusiv: Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii”, interpreţi: Lidia Bejenaru, Nicolae Glib, Ioana Căpraru, Nicolae Ciubotaru, Ion Paladi, surorile Osoianu, Diamanta Patrău, Tatiana Jacota, Anişoara Dabija; Alex Calancea Band şi: Nelly Ciobanu, Geta Buracu, Cristina Pintilie, Vitalie Dani, Vally Boghean, Cătălin Josan, Pasha Parfeni, Ansamblul “Brio sonoris” – Univox; Trupa de balet a Colegiului de coregrafie.

În cadrul evenimentului va avea loc înmânarea Premiilor anuale ale Ministerului Culturii, instituite pentru marcarea celor mai reprezentative creaţii în domeniul literaturii, teatrului, muzicii, coregrafiei, cinematografiei, artelor plastice, restaurării, conservării patrimoniului cultural şi al muzeografiei. Concertul va avea loc la Palatul Național „Nicolae Sulac”, începând cu orele 18.00.

Reamintim, Ziua Naţională a Culturii a fost instituită la 12 aprilie 2012 şi are ca scop promovarea culturii naţionale, a valorilor culturale autentice, precum şi a personalităţilor artistice din domeniul cultural. Celebrată în diferite ţări sub aspectul diverselor forme şi valori culturale, Ziua Naţională a Culturii în Republica Moldova este dedicată zilei marelui poet Mihai Eminescu, personalitate marcantă pentru cultura noastră.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *