Reacțiile oficialităților internaționale referitor la excluderea Jurnal TV

collage
Foto:Pirkko Tapiola, PC: europalibera.org, Whiliam. H. Moser, Ambasadorul SUA în Moldova, PC: state.gov

Postul de televiziune Jurnal TV a fost exclus din lista mai multor operatori de cablu, ieri pe data de 13 ianuarie. Ambasadorul UE în Moldova, precum și Ambasada Statelor Unite ale Americii și OSCE și-au expus pozițiile oficiale asupra acestui fapt.

Reamintim că în jurul orei 0:00, 13 ianuarie, câțiva din operatori de cablu din Chișinău – Sun TV, “Satelit TV” şi “Domino”, au scos postul de televiziune din pachetele de bază ale ofertelor, incluzându-l în alte 2 oferte, care sunt mai scumpe cu 20 și 120 de lei, în cazul Sun TV.

Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în Moldova cere autorităţilor de la Chişinău să respecte pluralismul de opinie şi să asigure libertatea presei în Moldova. Şeful delegaţiei europene a subliniat că anume de acest aspect depinde relaţia dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, scrie Jurnal TV.

Ambasada SUA din Moldova a publicat pe site-ul său poziția sa oficială. ”Ambasada își exprimă îngrijorarea față de excluderea canalelor Accent TV, RTR Moldova și Jurnal TV din pachetele ale mai multor operatori prin cablu. Aceste excluderi aduc un prejudiciu mass-media.Aceste cazuri recente par a fi continuarea unei tendințe începute în 2012 cu retragerea licenței de emisie a postului NIT, tendință când instituțiile mass-media dispar din motive mai puțin transparente.”

”Ambasada este sigură că un mediu sănătos a mass-media este acela care reflectă o diversitate de opinii și perspective, și permite ca vocea opoziției să fie auzită. Ambasada apelează la autoritățile din Republica Moldova, pentru ca aceștia să asigure un medu transparent în care toate instituțiile media pot concura onest și fără favorizări”, transmite site-ul Ambasadei SUA.

Viena, 14 January 2014 –Reprezentanta OSCE pe libertatea presei Dunja Mijatović a spus că excluderea a 3 posturi TV din Moldova s-ar putea grav răsfrânge asupra pluralismului în media.

Dunja Mijatović , PC: osce.org
Dunja Mijatović , PC: osce.org

“Decizia unilaterală de a înceta retransmiterea acestor posturi ar putea afecta negativ libertatea presei și pluralismul de opinii în Moldova, nu în ultimul rând este cauza că aceste posturi deseori se exprimau critic asupra guvernării actuale și cursului politic al acesteia,” a spus Mijatović.

”E apelez la autorități să cerceteze atent aceste acțiuni pentru a preveni încălcarea pluralismului în Moldova” a concis Mijatović, transmite site-ul OSCE.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *