Un moldovean a ajuns în Cartea Recordurilor Guinness cu o colecție de potcoave

184538
Foto:PC: all.biz

Colecționarul Petru Costin, în comun cu Liceul și Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, a intrat în Cartea Recordurilor Guinness.

Recordul a fost omologat pentru cel mai considerabil patrimoniu istoric şi cultural – 3200 de potcoave datate din sec. XIV-XX, colecţionarul având în posesie peste 25 de colecții tematice.

Certificatul Guinness World care atestă această performanţă i-a fost înmâna de către preşedintele AŞM, acad. Gheorghe Duca.

PC: AȘM
PC: AȘM
PC: AȘM
PC: AȘM

Amintim că în luna mai 2011, peste o sută de tineri ai Liceului şi Universităţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei au realizat harta administrativ-teritoriala a Republicii Moldova cu suprafaţă de 64 m2, formata din monede de colecţie, în număr de 190 de mii, încadrata intr-o panorama ce reprezintă o potcoava gigantică, formata din alte 3200 de potcoave mici, oferite de colecţionarul Petru Costin, care este şi doctorand la Institutul de Istorie al AŞM.

Petru Costin are în sânge pasiunea-i ar­zătoare pentru colecţii, a reuşit să adune în palma­resul său cele mai impre­sionante exponate. Uniforme militare (600 de piese), chipiuri ale funcţionarilor vamali (500 de piese), cea mai impresionantă colecţie din lume!, monede (secolele XI–XX), icoane (secolele XVIII–XIX), drapele, unelte de muncă, radiouri şi te­levizoare, piese de harnaşament, lămpi cu gaz, samovare (70 de exemplare), ar­zătoare de pârlit porcii, drapele sovietice, monumente şi busturi de-ale lui Lenin, bani din toate timpurile, costume de scafandri şi cosmonauţi.

Acesta nu este primul record consemnat în Guinness World Records legat de Moldova. În 2005 au fost evidenţiate şi vinurile din galeriile subterane ale Combinatul de la Mileştii Mici”. Iar în 2008, în culegere a fost inclusă şi Cleopatra Stratan drept „cea mai tânără interpretă de succes”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *