O colonie de lilieci a fost găsită la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, în timpul unor lucrări de înlocuire a ferestrelor vechi cu termopane.
Atunci când au desfăcut rama interioară din lemn a uneia dintre ferestre, muncitorii au găsit colonia. În urma sesizării operative a Ministerului Mediului, sesizare reorientată Institutului de Zoologie al AȘM, s-a reușit mobilizarea unei echipe, coordonate de specialistul în lilieci Sergiu Andreev, care a extras viețuitoarele din adăpostul descoperit, după care le-au transportat în cutii de carton la cavitățile subterane ale Rezervației de lilieci „Țiganca” de lângă localitatea Cricova.
„Scopul acțiunii a fost de a salva această colonie, de peste 300 de exemplare de lilieci, care din cauza lucrărilor de reparații și schimbare a ferestrelor urmau să fie nimiciți sau cel puțin dezlocuiți în plină iarnă, unde șansele de supraviețuire erau minime. Întrucât hibernau în tocul unui geam, acești lilieci deranjau studenții și profesorii prin zgomotul produs, dar și prin mirosul degajat. Pentru a-i salva a trebuit să-i extragem din adăpost și să-i mutăm într-un adăpost potrivit, în afara orașului, mai departe de locul preferat la moment. Ca adăpost provizoriu a fost ales complexul minier al rezervației de lilieci ”Țiganca” de lângă localitatea Cricova. Nu este primul caz, când suntem solicitați pentru a elibera blocul respectiv de colonia de lilieci. Prima dată s-a întâmplat cam un deceniu în urmă, când în mod similar a fost salvată o colonie de aproximativ 100 de indivizi ai aceleiași specii” – a explicat Sergiu Andreev.
Potrivit acestuia, liliecii din clădirea Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au început să hiberneze în lunile noiembrie-decembrie
Liliecii „Nyctalus noctula” trăiesc între 28 şi 30 de ani.