Mai mulți oameni din Moldova cred că destrămarea URSS a adus probleme

urss
Foto:Liderii comunismului, PC: rededemocratica.org

Săptămâna viitoare se împlinesc 22 de ani de la căderea regimului sovietic. Reflectând asupra evenimentului, rezidenți din 11 țări, foste membre ale Uniunii Sovietice consideră căderea regimului ca o daună pentru aceste țări și nu un beneficiu.

Doar cetățenii Azerbaidjanului, Kazahstanului și Turkmenistanului observă beneficii după cădere. Opiniile georgienilor se împart. În total, procentajul de rezidenți ai fostelor republici sovietice, care afirmă că destrămarea regimului a adus daune, este de două ori mai mare (51 %) decât procentajul celor ce cred în beneficiile de după cădere (24 %). Pentru majoritatea din ei, traiul nu le-a fost ușor din momentul în care Uniunea Sovietică s-a desființat în Decembrie 1991.

Tabelul de opinii, prima grilă este cea cu procentajul pozitiv, a 2 cu cel negativ și a 3 cu cel neutru, PC: gallup.com
Tabelul de opinii, prima grilă este cea cu procentajul pozitiv, a 2 cu cel negativ și a 3 cu cel neutru, PC: gallup.com

Rezidenții au trecut prin războaie, revoluții, lovituri de stat, dispute teritoriale și multiple crize economice. Totuși, această opinie aparține Rusiei, ce continuă să influențeze economic și politic câteva fostele republici sovietice.

Oamenii în vîrstă tind să vadă negativ în destrămarea URSS, PC: gallup.com
Oamenii în vîrstă tind să vadă negativ în destrămarea URSS, PC: gallup.com

Tinerii și oamenii instruiți observă mai degrabă beneficii, adulții cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani, unii dintre ei nefiind născuți în acea perioadă, sunt aproape de trei ori mai mulți în număr decât cei cu vârsta de la 65 de ani în sus. Ei consideră că fostul colaps al regimului a adus doar beneficii țărilor lor. Situația este similară în toate țările, cu excepția Georgiei, unde rezidenții de toate vârstele observă doar beneficii.

Procentajul de populație care se teme să își expune părerea, PC: gallup.com
Procentajul de populație care se teme să își expune părerea, PC: gallup.com

În Tadjikistan, care se află sub conducerea unui regim strict, 61% din cei ce spun că majoritatea au frică să-și exprime părerea că desființarea a dăunat țării lor, în comparație cu 35%, care spun că nimeni nu are frica de exprimare. Din aceste țări, 30% din rezidenți consideră colapsul drept un beneficiu, întrucât copii au oportunitatea de a studia și a se dezvolta, iar 18% consideră invers.

Orice s-a petrecut acum 22 de ani, viitorul fostelor republici este în propriile lor mâini. Guvernele acestor țări ar acționa mai înțelept, dacă s-ar fi orientat nu doar spre prosperitatea economică a țării, dar de asemenea asupra creării noilor oportunități pentru rezidenți, inclusiv pentru copii, pentru a reuși în crearea unei atmosfere, unde fiecare persoană poate să-și exprime opinia.

sursa: Gallup.com

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *