(foto) A fost lansat programul DOR 2014 destinat copiilor din diasporă

1146597_172878766232689_476039907_n
Foto:Participante ale programului DOR 2013 dPC: Biroul pentru Relații cu Diaspora

Biroul pentru relații cu diaspora (BRD) a lansat ieri, 18 decembrie, de Ziua Internațională a Migrantului, pentru al doilea an consecutiv, programul DOR destinat copiilor și adolescenților din diaspora moldovenească.

Scopul programului este de a consolida legăturile emoționale, culturale și de identitate a tinerilor cu țara lor de baștină, Republica Moldova.

În vara anului 2014, în perioada 20-27 august, 80 de membri ai diasporei din diferite țări și 20 de persoane din Moldova, din grupul de vârstă 12-17 ani, vor participa la o tabără de vară. În agendă sunt planificate activități creative, sportive, artistice, lingvistice, de cunoaștere a istoriei și culturii, vizite culturale și întâlniri oficiale. Toate activitățile vor fi desfășurate într-un stil interactiv, pentru a stimula creativitatea participanților.

 

1525519_206441212876444_589272859_n
Victor Lutenco, șeful BRD PC: Biroul pentru Relații cu Diaspora

În cadrul lansării oficiale a programului, Victor Lutenco, șeful BRD a declarat: „Intenționat am lansat programul DOR de Ziua Internațională a Migrantului pentru că ne dorim să celebrăm această zi prin continuarea unui program frumos, destinat copiilor din diasporă. Astfel, pentru anul 2014 am extins numărul participanților și am lărgit grupul de vârstă. Ne dorim să avem cât mai mulți copii la tabără, cât mai mulți să poată vizita Republica Moldova”.

Cei 80 de copii din diasporă vor avea ocazia să vorbească limba română, să gătească bucate tradiționale, să descopere multe lucruri noi pentru ei alături de 20 de copii din Moldova.

 

1510527_206441172876448_170419638_n
PC: Biroul pentru Relații cu Diaspora

Ovidiu Cernat, în vârstă de 16 ani, elev la Liceul Teoretic Spiru Haret a participat la ediția din acest an a programului. „Am participat la proiectul pilot din acest an. Pot să spun că a fost extraordinar, e o experiență foarte bună și le recomand celor care stau la dubii să aplice sau nu. Poate nu e atât de simplă aplicarea, dar merită sută la sută. Mie din start mi-a plăcut idea și intenția celor de la BRD și am decis să aplic. Tabara a avut loc la Vadul lui Vodă dar eu am simțit că am stat concomitent în 7 țări din Europa. Cred că DOR 2014 va fi și mai extraordinar și va fi o experiență foarte bună pentru cei care vor aplica.

 

Ovidiu Cerna în discuții cu Victor Lutenco PC: Biroul pentru Relații cu Diaspora
Ovidiu CernaT în discuții cu Victor Lutenco PC: Biroul pentru Relații cu Diaspora

Selectarea viitorilor participanți va avea loc în baza unui concurs al dosarelor. Tinerii doritori să participe la tabără vor trebuie să corespundă următoarelor criterii:

# vârsta cuprinsă între 12-17 ani;
# să înțeleagă și să poată comunica în limba română;
# să aibă o stare bună de sănătate (dovedită prin declarația scrisă a părinților);
# să aibă un spirit activ, motivat, creativ;
# să achite taxa de participare în proiect (100 de euro);
# să-și achiziționeze biletul tur-retur.

Totodată, în cadrul programului va fi oferit un număr limitat de burse care vor acoperi cheltuielile de transport și taxa de participare. Bursele vor fi acordate mai ales participanților care provin din familii vulnerabile atât din țară, cât și de peste hotare.

Deasemenea, pentru a participa la concursul de selecție, candidații vor trebui să aibă realizată o acțiune de promovare a Moldovei, de asemenea, ei vor completa online formularul de participare.

Pentru mai multe informații despre modalitatea de participare la concurs, accesați site-ul www.dor.md

Reamintim că Programul DOR a fost pus în practică pentru prima dată în 2013. Beneficiarii de atunci au fost 25 de copii din șase țări: Portugalia, Italia, Grecia, Irlanda, Estonia și Republica Moldova.

 

Participanții DOR 2013 PC: Biroul pentru Relații cu Diaspora
Participanții DOR 2013 PC: Biroul pentru Relații cu Diaspora
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *