(infografic) Universitățile din Moldova au pierdut peste 5 mii de studenți în acest an de studii

collage
Foto:Tot mai puțini studenți în universități

La începutul anului de studii 2013-14, numărul de studenți a constituit 97,3 mii persoane (exclusiv cei străini), din care 78,9 mii (81,1%) își fac studiile în instituțiile de stat, potrivit datelor Biroului Național de Statistică.

În prezent, tendința de diminuare a numărului de studenți în învățământul superior a continuat, în acest nivel fiind înscriși cu 5,2 mii de studenți mai puțin în comparație cu anul de studii 2012-13. Reducerea numărului de studenți a fost determinată de scăderea contingentului de studenți la zi, atât în instituțiile de stat (cu 4,3 mii persoane), cât și în cele nestatale (cu 1,6 mii persoane). Totodată, în instituțiile de stat mai semnificativ a scăzut numărul de studenți în bază de contract (cu 4,0 mii persoane).

dupa forma de invatamant universitati

studenti

Studenții cu frecvența redusă dețin o pondere de 33,9%. Pe sexe, se menține o preponderență a femeilor – 56,6% din total studenți.

pe sexe

Ponderea studenților care urmează studiile în bază de contract în instituțiile de stat este de 64,4%. Pe forme de învățământ situația se prezintă astfel: la frecvență redusă majoritatea studenților sunt înscriși în bază de contract – 92,2%, iar în cazul învățământului de zi, respectiv, 51,3%.

dupa forma de invatamant

Distribuția studenților din învățământul superior pe programe relevă că, 79,7% din total studenți sunt înscriși la studii superioare de licență, iar 15,2% – la studii de masterat.

Studenti inmatriculati

La începutul anului de studii 2013/14, numărul studenţilor străini a constituit 2,1 mii persoane sau cu 5,4% mai mult faţă de anul de studii precedent. Cei mai mulţi studenţi sunt din Israel – 72,5%, Ucraina – 7,7%, România – 5,1%, Rusia – 3,8% şi Turcia – 3,3%.

studenti straini

Rețeaua instituțiilor de învățământ superior este formată din 32 unități, inclusiv 19 instituții de stat și 13 – nestatele, cu două unităţi mai puţin comparativ cu anul de studii precedent. Două din cele 19 instituții de stat au doar Ciclul II – studii superioare de masterat. În medie la 10 mii de locuitori revin 273 studenţi din instituţiile de învăţământ superior, comparativ cu 288 studenţi în anul trecut.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *