Nicolae Potorac, sau Nicu, după cum îi zic prietenii, a beneficiat la momentul oportun și și-a făcut studiile în Olanda la Erasmus University.
De atunci, până acum a reușit să citească mai multe cărți, să devina un mic antreprenor și să prospere în ceea ce face. Unul din secretele sale este atitudinea pe care o are față de eșecuri – una optimistă. Mai multe despre el, descoperi în interviul realizat de #diez.
#diez1: Cum ai reușit să îți faci studiile în Olanda?
#Nicolae Potorac: Am absolvit liceul Moldo-Turc. De la bune începuturi liceale știam că o să îmi fac studiile peste hotare. Făcându-ți studiile într-un liceu cu o metoda străină de predare îți dai seama că un sistem european/străin de predare îți creează mai multe posibilități pentru o dezvoltare personală pe măsură. Am ales Olanda după un simplu parametru: raportul dintre preț și calitate. Nu am regretat pentru nici un moment alegerea făcută.
#diez2: Ce nou a adus Olanda în viziunile tale?
#Nicolae Potorac: Olanda mi-a adus foarte multe multe lucruri noi și mi-a schimbat complet viziunea asupra unor lucruri pe care anterior le ignoram. În primul rând am învățat să fiu mai organizat. Chiar și cel mai slab student olandez în performanța academică are o agendă, toți își știu bine orarul și își planifică activitățile pentru cel puțin o săptămână înainte. Sunt foarte eficienți, irosesc foarte puțin timp, bani și spațiu. Sunt în căutare permanentă de a explora lucruri, mâncăruri și tărâmuri noi. Pe lângă toate acestea, olandezii sunt foarte toleranți și rareori își pierd calmul.
#diez3: Care este cea mai memorabilă întâmplare ce s-a întâmplat cu tine în Olanda?
#Nicolae Potorac: Am avut parte de multe clipe și evenimente memorabile, începând cu săptămânile-n șir petrecute în biblioteca și terminând cu timpul liber petrecut alături de prieteni. Acum, fiind plecat de un an, nu mai pot să spun obiectiv care ar fi acea „o” clipă deosebită deoarece tine de anii mei de studenție și mi se par mai că toate că clipele memorabile.
#diez4. Ce ar trebui olandezii să învețe de la moldoveni?
#Nicolae Potorac: Olandezii de felul lor sunt cam reci și distanți, și nu numai de cei străini, dar și față de ai săi. Eu le-aș sugera să învețe de la Moldoveni sa fie mai calzi, și mai deschiși față de prietenii și de apropiații săi.
#diez5. Ce ai învățat tu de la olandezi?
#Nicolae Potorac: Cum am mai zis, am devenit mai organizat, am și eu o agenda, încerc să privesc lucrurile nu numai din perspectiva micro dar și din cea macro. De asemenea, încerc sa fiu mai eficient mai ales în domeniul managementului timpului.
#diez6: Care este activitatea ta la momentul de față?
#Nicolae Potorac: Actualmente sunt un mic antreprenor.
#diez7: Un eșec înseamnă…
#Nicolae Potorac: Nu cred în eșecuri, refuz să cred în definiția fatală a unui eșec, orice greșeală observată la timp, dar și nu numai, îți dă posibilitatea de a mai face o analiza și de a vizualiza deznodământul de succes. Astfel, fiecare greșeală abordată corect și calm te pregătește pentru viitor.
#diez8: O reușită e atunci când…
#Nicolae Potorac: Pe de altă parte cred foarte mult în succes, în cel mic și în cel mare, fiecare succes cât de mic nu ar fi, îți dă încredere și te motivează de a face fapte și „isprave” și mai mari.
#diez9: Trei cărți pe care le-ai citit și le recomanzi sunt:
#Nicolae Potorac:
#Erich Maria Remarque – L’arc de Triomphe
#George Orwell – 1984
#Ray Bradbury – Fahrenheit
#diez10. O carte pe care ai citit-o și nu ai recomanda-o este:
#Nicolae Potorac: Haruki Murakami – Norvegian Wood
#diez11. Care este dorința ta de Crăciun?
#Nicolae Potorac: Aș vrea Crăciunul să le aducă tuturor pace sufleteasca și dragoste.
#diez12. De ce visele tale vor deveni realitate?
#Nicolae Potorac: Nu știu dacă vor deveni realitate, pentru că pe parcursul timpului visele se mai schimbă și ceva ce era cândva pe prim plan nu mai are aceeași valoare ca pe timpuri, însă cred în împlinirea lor din simplul motiv că sunt dispus sa depun tot efortul necesar pentru a le valorifica.