Alexandru Tănase: Decizia CC a fost folosită în scopuri de propagandă

658x0_alexandru-tanase (1)
Foto:ALexandru Tănase, PC:timpul.md

Președintele Curții Constituționale din Moldova s-a arătat nemulțumit de modul în care politicienii au folosit decizia Curții.

El a declarat ”nu înțelege cum poate fi comentată o decizie care încă nu a fost publicată în Monitorul Oficial”, acesta a mai adăugat că ”este regretabil faptul că acest subiect este folosit în scopuri de propagandă și campanie electorală”, citează inprofunzime.md.

”Hotărârea curții produce efecte de drept. Oriunde ar fi folosită, sintagma de limbă română nu afectează oamenii care se identifică altfel, nu le afectează dreptul lor de a fi așa cum consideră ei și de a vorbi limba moldovenească”, a mai spus președintele CC.

„A fost o situație unde a fost necesar de a veni cu o soluție clară și tranșantă. O soluție care ar clarifica lucrurile. Din păcate avem o situație anacronică care durează de mai mulți ani de zile, când în școli și în instituțiile de învățământ se studiază și se vorbește de limba română, în timp ce în administrație s-a folosit sintagme una mai ezitantă decât cealaltă: limbă de stat, limbă oficială, etc. Am încercat să împăcăm acea confuzie creată în anul 1994”, a precizat Tănase la emisiunea „Alb&Negru” de la  UNIMEDIA.

Reamintim că în data de 5 decembrie Curtea Constituțională a precizat că Declarația de Independență trebuie inclusă în preambulul Constituției Republicii Moldova, și în caz de divergențe ea prevalează Constituția.

 

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *