Maxim Lupașcu – Tineri pentru tineri. Spune lumii povestea ta de succes!

1377134_436996213088206_1614295248_n
Foto:PC: Arhiva personală

#diez continuă și astăzi, 5 decembrie, să-ți prezente tinerii din Moldova care au în spate o istorie de succes. Astăzi vă prezentăm un tânăr și-a lansat o afacere într-un domeniu destul de nepopular pentru tinerii din Moldova – agricultura.

Maxim Lupașcu are 24 ani și este originar din satul Saharna, raionul Rezina. Maxim este antreprenor (îngrijește trei soiuri de căpșuni diferite pe o plantație de 0.6 ha) și fotograf. Tânărul are și un blog de specialitate unde postează filmulețe despre activitatea sa de agricultor – FermaTV. Prin intermediul consultanței pe care o oferă pe blogul său, Maxim îți dorește să sporească numărul agricultorilor în țară.

8006067765_2cda08c236_o

6922467122_9c2885c38f_o

Am decis să mă fac antreprenor, la fel ca tatăl meu, care, de mai bine de 20 ani activează în domeniu. Din start ştiam că pentru a iniția o afacere de succes trebuie, în primul rând, să întocmești un plan de afaceri şi să munceşti foarte mult. Aşa am şi făcut. După ce am studiat piața și am estimat riscurile, am venit la tatăl meu după sfat şi ajutor. El m-a susținut financiar şi m-a ghidat cu organizarea proceselor de muncă. Plantația de căpșuni are 0.6 ha, pe care cresc trei soiuri de căpșuni diferite. Am diversificat investiția pentru a micșora riscurile, ori, fiecare soi de căpșuni are diferite caracteristici şi se manifestă diferit în dependență de anotimp şi temperatură. Sunt mulțumit de realizările pe care le-am obținut până acum şi astăzi pot spune ferm: „Sunt fermier şi mă mândresc cu noul meu statut!” Aş vrea să am un brand bine cunoscut, care să se asocieze, în primul rând, cu calitate. Aceasta ar fi producerea de gem, suc şi alte produse adiacente producerii de pomușoare, gama cărora vreau s-o lărgesc.

IMG_20130709_082049

IMG_20130902_191353

caserole-capsune

Cum îşi petrece timpul liber un tânăr fermier?
Un bun antreprenor nu prea are timp liber, căci îl folosește rațional pentru afacere, odihnă şi autodezvoltare. Îmi place să vizitez prietenii din Chișinău, să studiez, să acumulez cunoștințe noi.

Ce ai făcut înainte de a deveni agricultor?
De la 14 ani am avut o cameră video şi un aparat de fotografiat. Până în 2011 m-am ocupat de filmări, editări imagini, sesiuni foto, nunți, publicitate. Într-un moment, totuși, am înțeles că viitorul meu nu este legat de acest domeniu.

Ce te-a determinat să îţi deschizi un blog?
Mi-am dorit mult să creez un blog dedicat totalmente agriculturii. Filmez toate momentele din viața de agricultor cu telefonul mobil sau camera video, după care plasez imaginile pe blog, venind și cu o serie de recomandări pentru fermierii începători. Cred că în era tehnologiilor informaționale, când majoritatea tinerilor sunt puternic dependenți de computer, prin intermediul blogului voi reuși să promovez agricultura în rândul semenilor mei. Sunt omul, care are nevoie mereu de o motivație, iar blogul mă obligă să demonstrez că noi, cei împătimiți de agricultură, facem un lucru de calitate.

6922468440_bc08c72dc6_o

_MG_8204

6922470228_d9aa954977_o

** Tinerii care vor participa în proiect au fost selectați în baza unui concurs de preselecție, cu scopul de a promova în societate modele de tineri energici, ambițioși şi dornici de afirmare, care lansează idei şi inițiative, realizează proiecte, se implică şi contribuie în mod activ la identificarea soluțiilor şi la depășirea dificultăților cu care se confruntă semenii lor.

Știrea este parte a proiectului cu acelaşi nume, realizat în cadrul Programului de granturi, oferit de către Ministerul Tineretului şi Sportului şi implementat de Centrul de Informare, Instruire şi Analiză Socială „CAPTES” în parteneriat cu Radio Moldova Tineret de la Compania Teleradio Moldova şi portalul ONG.MD.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *