Olanda pe primul loc la nivelul sanitar în UE

Windmills-Kinderdijk-Netherlands
Foto:Morile de vânt din Olanda PC: royalegacy.blogspot.com

Olanda a fost desemnată ţara cu cel mai performant sistem sanitar din Europa, potrivit unui studiu realizat de Health Consumer Powerhouse (HCP).

Datele cercetării arată că pe primele cinci locuri în ceea ce priveşte performanţa sistemului sanitar sunt ocupate de Olanda, Elveţia, Islanda, Danemarca, Norvegia, iar ultimele cinci locuri sunt ocupate de Bulgaria, Polonia, Letonia, România şi Serbia, transmite gandul.info.

Prima clasată, Olanda, a obţinut 870 de puncte din 1.000, în timp ce România s-a clasat pe penultimul loc în clasamentul, respectiv locul 35, cu un punctaj de 478. Potrivit studiului, până şi vecinii ei bulgari stau mai bine la acest capitol, Bulgaria ocupând locul 31. Ungaria stă şi mai bine ocupând locul 29.

Dr. Arne Bjornberg, preşedintele HCP şi coordonatorul studiului, spune: “Pe termen scurt, în centrul atenţiei trebuie să fie menţinerea funcţiilor de bază, cum ar fi mortalitatea infantilă scăzută. Dar nici măcar aceste calităţi nu par să fie sigure în România de astăzi”, a punctat dr. Bjornberg.

Încă de la început, din 2005, EHCI a devenit un „standard în domeniu“ pentru monitorizarea serviciilor de sănătate moderne. Indicele este calculat printr-o combinaţie de statistici publice, sondaje printre pacienţi şi cercetări independente. Health Consumer Powerhouse Ltd, o companie privată cu sediul în Suedia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *