Proteste anti-guvernamentale în Ucraina

KMO_088197_172674_1_t218_001129
Foto:În principala piață din țară ”Piața Independenței” s-au strâns aproximativ 15 mii de protestatari în această seară PC: Reuters/Vasily Fedosenko

În capitala Ucrainei, Kiev, au început proteste anti-guvernamentale masive, ce amintesc de evenimentele de la Chișinău din 7 aprilie 2009. Ciocnirile între protestatari și forțele de ordine au luat o întorsătură mai amplă decât în ziua de joi a acestei săptămâni.

În această seară, în Piața Independenței din Kiev au rămas 15 mii de protestatari, dintre cei 70 mii de manifestanți adunați în timpul zilei de 1 decembrie. Nemulțumiți de refuzul Președintelui Viktor Ianukovici de a semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, aceștia cer de această dată demisia întregului executiv.

 

Mulțimea de aproximativ 70 mii, adunată în Piața Independenței din Kiev PC: Reuters/Stoyan Nenov
Mulțimea de aproximativ 70 mii, adunată în timpul zilei în Piața Independenței din Kiev PC: Reuters/Stoyan Nenov

Miliția ucraineană cere oamenilor să părăsească sediile instituțiilor administrative, unde aceștia au intrat și se fotografiază. Nimeni nu îi împiedică să viziteze aceste ”muzee”, dar miliția a anunțat că în cazul dacă persoanele aflate noaptea acolo nu vor pleca binevol, ei vor fi nevoiți să-i scoată cu forța.

Protestele sunt susținute activ de opoziția ucraineană, în special de Vitalii Klitchko, liderul partidului UDAR dar și de cei din partidul Batkivshchyna (Батьківщина), liderul căreia este Iulia Timoșenko, însă toți aceștia optează pentru demonstrații pașnice.

 

”Apărătorii” protestatarilor ucraineni. PC: Associated Press
”Apărătorii” protestatarilor ucraineni. PC: Associated Press

Klitchko a venit la administrația prezidențială pentru a împăca părțile și a declarat că există provocatori cărora le este în interes ca situația să iasă de sub control și a rugat protestatarii să manifesteze pașnic.

 

Jurnalist agresat PC: Euronews
Jurnalist agresat PC: Euronews

Jurnaliștii sunt agresați de către miliție, dar aceasta doar supără și mai mult pe cei ce au scandat lozinci împotriva Președintelui, chiar la sediul administrației prezidențiale, dar și în fața Radei Supreme.

 

Altercații între protestatari și miliție PC: Associated Press
Altercații între protestatari și miliție PC: Associated Press

Totodată, în această seară niște activiști independenți au încercat să vandalizeze și să demoleze monumentul lui Lenin aflat în Piața Basarabiei. Aceștia au declarat că monumentul ține Ucraina legată de Rusia și Belarus.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *