„Apă-Canal” începe evacuarea nămolului de la Staţia de Epurare din Chişinău

16771
Foto:PC: biox.md

SA „Apă-Canal Chişinău” începe evacuarea nămolului acumulat timp de un an în geotuburile de la Staţia de Epurare din Chişinău. Evacuarea este planificată pentru lunile decembrie-februarie anul viitor.

Evacuarea este planificată pentru lunile decembrie-februarie anul viitor. Specialiştii spun că au decis să facă aceste lucrări anume în sezonul rece pentru a evita răspândirea mirosului neplăcut de la mecanismele care transportă acest nămol. Nămolul transportat va fi stocat în depozite speciale, care au fost construite pe teritoriul Staţiei de Epurare. Muncitorii vor evacua circa 90 mii metri cubi de nămol. În perioada imediat următoarea se va lucra la salubrizarea hărților și căilor de acces către magaziile unde va fi stocat nămolul. Pe perioada lucrărilor în oraș, periodic s-ar putea răspândi miros neplăcut. Fapt ce se datorează utilajului deja învechit.

Staţia de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. Administraţia SA „Apă-Canal Chişinău” anunţă că a identificat sursele necesare pentru modernizarea Staţiei de Epurare, prin intermediul unui credit oferit de BERD. Costul proiectului  este de 62,8 milioane de euro. Cea mai mare parte de investiţii este destinată primei faze, de reabilitare a Staţiei de Epurare şi a circa 15 kilometri de reţele magistrale de canalizare, inclusiv 3 kilometri de colectoare de dimensiuni majore.

Totodată, este prevăzută construcţia instalaţiilor noi de tratare a nămolului, cu obţinerea biogazului utilizat pentru producerea energiei electrice şi termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură. Proiectul va derula în mai multe etape.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *