(infografic) Cum sunt cheltuiți cei 5,4 miliarde de lei din finanțarea externă?

Finantarea externa-01
Foto:Cum sunt cheltuiți banii din finanțarea externă?

Astăzi avem un nou infografic ce ne oferă o imagine cum sunt gestionați banii din asistența externă acordați Republicii Moldova.

Centrul Analitic Independent EXPERT-GRUP și partenerul său compania RT Design Studio cu suportul Fundației Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare lansează astăzi, 15 noiembrie, un nou infografic din seria asistență externă. Potrivit BudgetStories, acesta prezintă cum a evoluat finanțarea străină pentru sectoarele economiei naționale în perioada 2009 – 2012.

Între anii 2009 și 2012, Republica Moldova a primit finanțare externă pentru proiecte investiționale în sumă de circa 5,4 miliarde lei. Totodată, în jur de 35% din cheltuielile capitale au fost finanțate din surse externe.

Cinci sectoare ale economiei noastre au beneficiat de circa 75% din totalul finanțărilor din surse externe, printre care agricultura, transporturile și gospodăria de drumuri și sănătatea. Cei mai mulți bani din asistența externă au fost acordați pentru realizarea proiectelor investiționale în agricultură, sau circa 24% din totalul finanțărilor în acești ani. Pentru transporturi și gospodăria de drumuri au fost cheltuiți în jur de 961 milioane lei, sau circa 18% din totalul finanțărilor.

Mai puțin de 1% din finanțarea externă au fost cheltuiți pentru realizarea proiectelor investiționale în justiție, învățământ, cultură, menținerea ordinii publice, asistență socială și completarea rezervelor de stat.

Finantarea externa-02Finantarea externa-03Finantarea externa-04Finantarea externa-05Finantarea externa-06Finantarea externa-07

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *