Care sunt șansele României în meciul contra Greciei?

FOTBAL:ROMANIA-ESTONIA 1-0,PRELIMINARIILE CM 2014 (15.10.2013)
Foto:Naționala României de Fotbal, înaintea mecului de pe Național Arena împotriva Estoniei. PC: cugetliber.ro

Înaintea meciului de azi seara, 15 noiembrie 2013, disputat între Grecia și România, contând pentru play-off-ul Campionatului Mondial din Brazilia 2014, #diez vă prezintă șansele ”tricolorilor” și istoricul participării naționalei vecine la turneele mondiale.

Înainte de acest meci, România are probleme de lot, astfel încât portarul stelist, titular de obicei, Ciprian Tătărușanu, posibil să nu joace în această seară, însă se anunță că e în stare mai bună. Cel mai probabil, în poartă îl va înlocui Costel Pantelimon, jucătorul de 2,03 m al lui Manchester City sau Bodgan Lobonț, care evoluează pentru AS Roma. La fel, meciul va fi ratat și de capitanul naționalei – Vlad Chiricheș.

Casele de pariuri dau mai mari șanse de câștig Greciei, cu o cotă de 2.00, șansele României fiind evaluate la 4.50. Un egal este estimat la 3.30.*

Anterior, aceste două naționale s-au mai întâlnit de 10 ori, statistica fiind în mare parte favorabilă României, cu 6 victorii, 3 egaluri și o singură înfrângere:

Comparația în meciurile directe dintre naționalele de seniori ale Greciei și României. PC: int.soccerway.com
Comparația în meciurile directe dintre naționalele de seniori ale Greciei și României. PC: int.soccerway.com

Istoricul echipei naționale de fotbal a României:

România a participat de 7 ori la turneele finale ale Cupei Mondiale de Fotbal. Naționala tricoloră a jucat la primul campionat din 1930, desfășurat în Uruguay, unde nu a trecut de faza de grupe:

Grupa 3 de la Campionatul Mondial de Fotbal din Uruguay, 1930. PC: wikipedia.org
Grupa 3 de la Campionatul Mondial de Fotbal din Uruguay, 1930. PC: wikipedia.org

La următorul campionat din 1934 a fost eliminată imediat în optimi de Cehoslovacia (scor 2-1), având aceeași soartă și la următorul turneu final din 1938, când a pierdut la penalty-uri împotriva Cubei. În 1934 și 1938 turneul începea cu optimile de finale, neavând o fază de grupe ca în 1930 și restul campionatelor începând cu 1950. La revenirea competiției după cel de-al Doilea Război Mondial, mai exact Campionatul din 1950, România a refuzat participarea la ultimul turneu la care echipele naționale erau invitate.

Doar peste 20 de ani, naționala vecină a reușit să se califice pentru CM din Mexic, 1970. Jucând în Grupa 3, alături de Brazilia, Anglia și Cehoslovacia, România a obținut un singur câștig, 2-1 contra Cehoslovaciei, și cu 2 puncte (atunci pentru câștig se acordau doar 2 puncte) s-a clasat pe locul 3 în grupă, fapt ce a eliminat-o din competiție:

Grupa 3 din Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. PC: wikipedia.org
Grupa 3 de la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic, 1970. PC: wikipedia.org

Au mai trecut alte două decenii ca tricolorii să se califice pentru Mondialele din 1990. De data aceasta, în Grupa B, alături de Camerun, Argentina și Uniunea Sovietică, România s-a clasat pe poziția secundă, obținând o victorie cu 2-0 în partida cu URSS și un egal 1-1 cu Argentina:

Grupa B din Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, 1990. PC: wikipedia.org
Grupa B de la Campionatul Mondial de Fotbal din Italia, 1990. PC: wikipedia.org

În optimi, după un scor alb înregistrat până la loviturile de departajare, România a părăsit competiția cedând în fața Irlandei.

La următoarea competiție din SUA, în 1994 România a înregistrat cea mai bună performanță la Campionatele Mondiale de Fotbal, calificându-se din Grupa A, cu două victorii și o înfrângere:

 

Grupa A de la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994. PC: wikipedia.org
Grupa A de la Campionatul Mondial de Fotbal din SUA, 1994. PC: wikipedia.org

Trecând și de optimi, în celebrul meci împotriva Argentinei, scor 3-2 și ajungând în sferturile de finale, românii din nou au fost ”trimiși acasă” la penalty-uri, de data aceasta de către Suedia, după un scor de egalitate 2-2 în timpul regulamentar de joc.

Patru ani mai târziu, în 1998, România a ajuns și la Campionatul Mondial din Franța, ultimul mondial pentru Români și ”Generația de Aur” care s-a calificat de 3 ori consecutiv la acest turneu, nemaivorbind și de prezența acestora la Euro 1996 și Euro 2000.
Campionatul din Franța 1998 a fost primul care a găzduit 32 de națiuni, împărțite câte 4 în 8 grupe. România a fost cap de serie la tragerea la sorți, dar a avut o grupă grea, pe care în cele din urmă a dominat-o cu 2 victorii și un egal:

Grupa G de la Campionatul Mondial de Fotbal din Franța, 1998. PC: wikipedia.org
Grupa G de la Campionatul Mondial de Fotbal din Franța, 1998. PC: wikipedia.org

Și de această dată, naționala României a suferit un eșec în optimile de finală, când au pierdut la un scor lejer de 0-1, atât de lejer, încât unicul gol al partidei a fost marcat din penalty de starul croat, Davor Šuker, în prelungirile primei reprize.

Cert este faptul că naționala de fotbal a României are un tabu atunci când merge vorba de penalty-uri. O demonstrează campionatele din 1938, 1994 și 1998, dar și multe alte turnee europene. De exemplu e suficient să de amintim lovitura de la 11 metri ratată de Adrian Mutu în meciul contra Italiei de la Euro 2008, care ar fi rezolvat avansarea din grupă:

Să le urăm succes și victorie vecinilor noștri. Nu uitați să urmăriți meciul Grecia – România în direct începând cu ora 21:45 la RomâniaTV.

*Date preluate de pe site-ul de pariuri bet365.com, date care se actualizează în timp real.

Taguri: #fotbal
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *