Europenii cer măsuri rapide pentru combaterea șomajului

1457716_10152367386029992_521284891_n

Liderii europeni, reuniți marți la Paris la conferința ‘Promovarea ocupării tinerilor în Europa’, au cerut să se grăbească adoptarea de măsuri menite să reducă rata șomajului în rândul tinerilor, în condițiile în care aproape șase milioane de europeni cu vârste mai mici de 25 de ani nu au în prezent un loc de muncă.

‘Cel mai important este să ne grăbim’, a punctat gazda evenimentului, președintele Francois Hollande. Liderul de la Elysee, care a menționat că în țara sa în ultimele patru luni numărul tinerilor șomeri a scăzut, a mai spus că ‘garanția pentru tineri’, inițiativă prin care tinerii europeni nu ar mai trebui să stea mai mult de patru luni fără un loc de muncă sau fără să participe la un program de formare profesională, va fi implementată ‘în următorii doi ani’. Dar, pentru a accelera procesul, ‘orice țară care va întocmi propriul program’ pentru aplicarea acestui demers ‘va putea să primească de la 1 ianuarie finanțarea necesară’, a adăugat Hollande.

Cancelarul german, Angela Merkel, care a găzduit ediția precedentă a conferinței, a avertizat că ‘fără creștere economică, nu vom avea noi locuri de muncă pentru tineri’, iar acestea nu sunt create de ‘politicieni, ci de de mediul de afaceri’.

La rândul său, președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a atras atenția că ‘mijloacele esențiale depind de statele membre’ și ‘avem nevoie de ceva concret, de rezultate rapide’.

Pentru președintele Parlamentului European, Martin Schulz, acest summit în sine este ‘un semnal, întrucât șefii de stat și de guvern dovedesc astfel că iau șomajul în serios’, această problemă fiind ‘provocarea Uniunii Europene’.

La summit a fost abordată și directiva pentru reglementarea detașării temporare a unui salariat dintr-o țară a Uniunii în alta, Barroso și Hollande căzând de acord asupra combaterii abuzurilor în aplicarea ei. Guvernul de la Paris dorește ca această directivă să cuprindă măsuri împotriva ‘concurenței neloiale’ a lucrătorilor din țările cu salarii reduse.

Potrivit statisticilor europene, pe ansamblul UE rata șomajului în rândul tinerilor este de 23,5%, în unele țări, precum Grecia și Spania, aceasta depășind 50%, cel mai bine situându-se Germania, cu 7%. În următorii trei ani UE va aloca 45 de miliarde de euro pentru măsurile de combatere a șomajului în rândul tinerilor.

La conferință România a fost reprezentată de președintele Traian Băsescu și de ministrul muncii, Mariana Câmpeanu.

În aceeași zi, Conferința europeană a sindicatelor a organizat tot la Paris, ceea ce a numit ‘un summit alternativ’, la care s-a cerut liderilor europeni ‘să treacă la acțiune’ și să ‘renunțe la austeritate’.

Sursa: Agerpres

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *