Cuba a interzis activitatea cinematografelor private în țară

12_cuba_50_cinema
Foto:Un cinematograf din Cuba, 2002 PC: www.frank-van-heertum.info

Guvernul cubanez a anunţat că asemenea spaţii nu au fost de fapt niciodată autorizate şi că este necesară realizarea unei „ordini” în cadrul managementului firmelor private.

Autorităţile comuniste din Cuba au redus de curând o serie de restricţii aplicate sectorului privat, însă unii dintre antreprenori şi-au deschis săli de cinema în cadrul unor restaurante, fără a avea o licenţă pentru noua activitate, susţin sursele oficiale cubaneze.

Cinematografele, inclusiv cele 3D, şi spaţiile de jocuri pe calculator ale firmelor private îşi vor înceta imediat activitatea”, a anunţat guvernul cubanez în ziarul oficial „Granma”. De asemenea, autorităţile au menţionat că se vor lua decizii ferme împotriva celor care încalcă legea sau se declară împotriva instaurării „disciplinei” în mediul privat.

Decizia de a închide sălile de cinema este o lovitură puternică dată antreprenorilor care au investit sume importante, mai ales pentru cinematografele 3D. Nu cu mult timp în urmă, oficialii cubanzi au dat de înţeles că nu sunt mulţumiţi de existenţa cinematografelor din ţară, vorbind despre „banalitatea” şi „frivolitatea” ofertei de filme, în special a  celor produse în Statele Unite ale Americii.

Tinerii cubanezi denunţă acţiunea autorităţilor. „La cinema sau într-o sală de jocuri aveam ocazia să fim departe de stradă, de probleme”, spune Miguel, un tânăr cubanez pentru BBC. Potrivit datelor oficiale, peste 400.000 de persoane îşi câştigă existenţa din activităţi independente, iar aproximativ 100.000 sunt angajaţi ai firmelor mici şi mijlocii.

Sursa: Adevărul

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *