4 explicații de ce se sărută oamenii

romantic-kiss_1280x1024_19792

Sărutul înseamnă mai mult decât o simplă atingere a buzelor. Vezi mai jos 4 motive de ce ne sărutăm.

1. Sărutul este o deprindere dobândită. Altfel spus, nu ne naștem cu știința de a săruta, deși, în timp, unii pot transforma sărutul într-o adevărată știință. Cei mai mulți dintre cercetători consideră că sărutul a apărut în preistorie: mamele pasau între dinți mâncarea bebelușilor și, pentru a-i determina să o înghită o treceau din gura lor în gura micuților. Apoi, pe măsură ce bebelușii creșteau, acestea continuau să-și preseze buzele de cele ale copiilor, de vreme ce, asociind gestul cu grija față de ei, aceștia se linișteau.

2. Nu toți oamenii sărută: potrivit antropologilor, există destul de multe triburi în lume cărora sărutul le este cu totul și cu totul necunoscut. Sau altfel spus: în timp ce 90% dintre oamenii de pe Pământ se sărută de zor, 10% habar nu au ce pierd.

3. Sărutul este mai folositor femeilor. În sensul că le permite acestora să adulmece partenerul: potrivit cercetătorilor, femeile aleg instinctiv mirosul bărbaților ale căror gene conțin proteine ale sistemului imunitar ce sunt diferite de cele pe care ele le au. Ca urmare, sărutul le folosește pentru a alege un partener împreună cu care să poată da naștere unui copil cu un sistem imunitar cât mai bun.

4. Există o specie de cimpanzei care se sărută asemeni oamenilor. Sigur, există mai multe specii de animale care se comportă de parcă s-ar săruta. Dar, dintre toate, cimpanzeii bonobo – cei care au 98,7% din ADN în comun oamenii – sunt singura specie care se sărută la fel ca oamenii: cu gura deschisă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *