Albania este dispusă să primească pe teritoriul său agenții toxici ai armelor chimice siriene în scopul distrugerii lor.
“Cred că avem cu toții obligația — iar țările NATO mult mai mult decât celelalte — să facem posibilă distrugerea armelor chimice siriene, care sunt o amenințare nu numai pentru poporul sirian, ci și pentru orice țară situată la frontieră sau chiar mai departe de frontierele Siriei”, a declarat Kodheli.
Regimul președintelui sirian Bashar al-Assad a anunțat în ultimele zile că a distrus instalațiile de producere a armelor chimice, fapt verificat de inspectorii Organizației pentru interzicerea armelor chimice.
Totuși, inspectorii se confruntă acum cu provocarea distrugerii rezervelor de arme chimice, care, potrivit regimului, urcă la 1.000 de tone, iar potrivit altor surse sunt chiar mai mari. Acum se caută un stat voluntar care să primească arsenalul chimic pentru a-l distruge și, potrivit presei internaționale, Statele Unite ar fi sondat Albania, Belgia, Franța și Norvegia, aceasta din urmă fiind singura țară care a respins în mod public cererea, adaugă sursa citată.
În interviul pentru EFE, Kodheli a dezmințit că SUA sau oricare altă țară ar fi prezentat vreo cerere concretă în acest sens. Mimi Kodheli, prima femeie din istoria Albaniei care a preluat conducerea armatei, a subliniat că țara sa va continua să fie un factor de stabilitate în regiunea balcanică.
Sursa: Agerpres