Doru Petruți: “Visele nu dispar. Dar nici nu își vor lua zborul fără aripi!”

1395353_218611154981818_799769757_n
Foto:Arena Tinerilor Jurnaliști PC: Facebook

A venit la Chişinău cu mandat de la patronul său să închidă firma pe care acesta o avea în Moldova şi care nu dădea rezultatele aşteptate. Acum este el însuşi patronul firmei pe care a reuşit să o readucă la viaţă. Acesta este Doru Petruţi, un român care știe că viitor există și în Moldova.

Când a început să facă afaceri în Moldova, românul Doru Petruţi avea doar o garsonieră şi două calculatoare. Acum, are 15 angajaţi permanenţi şi 200 de colaboratori în ţară. Cel mai greu îi este să schimbe mentalități. Deși înțelege că este mai ușor să comunici cu oamenii pe limba lor, nu îi place să o facă.

Principalele probleme văzute de el în rândul tinerilor sunt următoarele:

#1. Lipsa de implicare

„Tinerii vor să se angajeze, dar nu își dau interesul. Am anunțat despre programul de internship la IMAS. Nu au fost atât de multe aplicări pe cum credeam. Îmi încurajam și studenții de la Facultatea de Sociologie să aplice.”

#2. Lipsa abilității de aplicare a studiilor

„Se creează impresia că tinerii vin la Universitate nu pentru a învăța. Deseori sunt trimiși de părinți la facultate pentru că trebuie să o facă. Mă confrunt cu faptul că absolvenții care vin la IMAS să lucreze, trebuiesc instruiți de la două la șase luni. În acest mod se eficacitatea resurselor umane care sunt implicate în procesul de instruire a acestora.”

#3. Dezamăgirea în viitor

„Tinerii din Moldova preferă să plece înafara țării în locul depunerii unui efort mai mare pentru a reuși și a prospera aici. Și în Moldova se reușește, eu pot să dau și un exemplu.”

După ce a fost prezent la Arena Tinerilor Jurnaliști el a ținut să reamintească tinerilor că și aici, acasă, deși mai greu, dar reușești, important este să dai aripi viselor tale.

Colaj: Facebook
Colaj: Facebook

El a atenționat asupra faptului că reputația se obține greu, dar se pierde foarte ușor. El zice că “Nu ar trebui să luați din experiența mea mai mul de 2-3 %. Secretul este să selectați acele 2-3 % din cele mai multe posibile care se vor potrivi cu traiectoria unică a fiecăruia.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *