Bolile non-transmisibile omoară 40 de mii de oameni anual

healthy-living-woman
Foto:Spune da pentru sănătatea ta! PC: science2health.org

Peste 40 de mii de oameni mor anual în Republica Moldova din cauza maladiilor non-transmisibile, precum sunt bolile aparatului cardiovascular, cancerul, obezitatea, maladiile aparatului respirator şi hepatitele.

Potrivit autorităţilor, în lume, pierderile anuale constituie 307 milioane de dolari americani, în urma deceselor cauzate de bolile non-transmisibile, iar Republica Moldova face parte din rândul ţărilor care înregistrează o rată înaltă a mortalităţii persoanelor apte de muncă şi cu maladii netransmisibile.

Conform ministrului Sănătăţii, Andrei Usatîi, doar conştientizarea va conduce la micşorarea numărului de maladii care pot fi prevenite şi care duc la mortalitatea prematură şi dizabilităţi, dar şi la poveri financiare pentru stat. Astfel, în prezent, pentru tratamentul spitalicesc se cheltuiesc circa 51 la sută din bugetul global al ţării, ceea ce constituie peste două miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, în R. Moldova se înregistrează 18 cazuri de internare la o mie de locuitori, cu o durată medie de tratament mai înaltă decât media europeană, anunță Moldpres.

Promovarea modului de viaţă sănătos este scopul Campaniei naţionale de comunicare şi sensibilizare a populaţiei cu sloganul “Spune Da pentru sănătatea ta!”, ediţia 2013, finanţată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *