Arta din trecut și instagramul din prezent

Srvr5bad2r2w_WIyJX8B0A

Din punctul de vedere al unei persoane care nu prea cunoaște multe din cultura europeană, imaginea de mai sus reprezintă doar treisprezece oameni, elegant așezați la masă. Portretizarea bărbaților de Leonardo, creează doar un subiect – restul vine de la spectatori.

În absența efortului din partea publicului, acest tablou, nu este nimic altceva decât o imagine cu treisprezece oameni. În acest caz cine de fapt este pictorul? Dacă fiecare dintre noi nu ar fi într-o oarecare măsură artist, atunci puțin probabil, am putea percepe pictura. Haideți să mergem să vedem cum stăm la acest capitol pe instagram!

# Realism, sculptura antică

Poza instagram de pe profilul utilizatorului mylifeislegit și sculptura lui Dorifor, executată de Policlet, circa 450 î.e.
Poza instagram de pe profilul utilizatorului mylifeislegit și sculptura lui Dorifor, executată de Policlet, circa 450 î.e.

Despre sculptura antică, de la școală am învățat două lucruri: în primul rând, toate obiectele reprezentate sunt calculate în conformitate cu reguli stricte, în al doilea rând, ele reprezintă idealele corpului uman. Iată de ce este atât de ușor să înțelegi abudența selfiior musculare de pe Instagram. Iată-mă! Eu sunt frumos! Fii ca mine! Admirați-mă pe mine! Aceste fotografii pot fi destul de sceptice, dar prin ele suntem capabili să înțelegem ce înseamnă să elogiezi corpul uman.

Cum să ai fotografii de epocă, în Instagram: antrenează mușchii, dezbracă-te cu pielea goală, asigurăte că proporțiile corpului sunt OK, ia o poziție armonioasă.

# Barocco

collage2
Poza instagram de pe profilul utilizatorului chris171 și pictura „Cântăreţul la lăută” de Caravaggio, circa 1595.

Dacă e să caracterizăm stilul barocco în două cuvinte, atunci asta ar însemna înfrumusețarea realitărții. Tot ce vedeți în tabloul lui Caravaggio este frumos: cântărețul este tânăr și arată bine, lăuta e nou-nouță, decorul este minunat. Este imposibil să spunem că acesta poate fi un cântăreț prost sau că instrumentul lui nu este acordat.

Cum să ai fotografii în stil barocco pe Instagram: ia o persoană drăguță, de preferat sobră, îmbracă-l în ceva pliat, crează o atmosferă romantică și fotografiază.

# Școala națională olandeză, natură moartă

collage3
Poza instagram de pe profilul utilizatorului geo-meetree și pictura „Micul dejun” de Pieter Claesz, circa 1646.

Școala olandeză a fost superioară celorlalte, la capitolul ”natură moartă”, pentru că a reușit să se focuseze mai mult pe mâncare și cât de apetisantă arată ea, decât pe frumusețea produselor. “Mic dejun” de Claes – un exemplu elocvent al unei opere gustoase.

Cum să faci poze a unui dejun olandez pe Instagram: câțiva ani să studiezi compoziția formală, apoi mergi la un restaurant, înlătură toate obiectele din cameră, aranjează alimentele, fotografiază.

# Impresionism, Monet

collage4
Poza instagram de pe profilul utilizatorului xolublancoo și pictura ”Impresie, răsărit de soare” de Claude Monet, 1842.

Impresionismul îl cunoaște fiecare școlăriță: câteva detalii, tușe și vopsele separate. Totul este orientat spre crearea impresiilor și lipsește obiectele de caracteristicile realiste. Aproape orice fotografie blurată ține de impresionism. De exemplu în imaginea de pe istagram, există aceste picături, care nu poartă nici un simbolism aparte, dar se armonizează mult cu ce vedem peste fereastră și astfel devine imaginea din prim plan.  .

Cum să faci poze impresioniste pe Instagram: blurează tot, evită culoarea neagră, prinde o lumină frumoasă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *