Ce spun invitații despre “Femeile Creative” suedeze?

IMG_5506
Foto:"Femei Creative", Chișinău, Republica Moldova 22 octombrie 2013

Rodica Verbeniuc, Anastasia și Grigore Belostecinic au vorbit despre “Femeile Creative” din Suedia aduse la Chișinău. #diez îți prezintă părerea lor.

#Rodica Verbeniuc:

Rodica Verbeniuc la "Femei Creative"
Rodica Verbeniuc la “Femei Creative”

Cred că femeile de la noi nu cunosc faptul că aceste idei pot fi brevetate, după care implementate și de ce nu să adune și un capital în urma căruia să dezvolte ceva nou. Asta e ceea ce ne lipsește nouă ca și cunoaștere, ori această expoziție este un semn bun, o nouă deschidere spre viitor ce demonstrează că totul este în mâinile noastre, depinde de noi, trebuie doar să învățăm cum să dăm lucrurilor inventate mai multă valoare, să le dăm viață. Ce ar avea femeile noastre de arătat în Suedia, eu cred că un concurs local ar evidenția.
Despre locul organizării, Academia de Studii Economice, Rodica Verbeniuc a spus că inițial când a aflat locul organizării, privea sceptic. Vedea mai mult această expoziție în cadrul unui muzeu, într-un loc mai aglomerat. „Mai târziu mi-am reconsiderat opinia. De fapt, tot ce este nou, care are viață, are viitor, este implementat de cei care cred în asta, de cei care nu au bariere, care încă nu sunt tipizați și nu sunt încă opriți de anumite stereotipuri precum că nu funcționează. Ori cine sunt aceștia dacă nu tinerii? Tinerii sunt cu un pas înainte din acest punct de vedere. Ne dorim ca aceștia să reușească să transpună în realitate aspirațiile lor.”, a adăugat ea.

#Anastasia

Anastasia despre "Femei Creative"
Anastasia despre “Femei Creative”

Ideea în sine este foarte interesantă și probabil este corect ca în ciuda trecutului istoric să demonstrăm că femeile sunt și ele creative, inovative și au dat naștere ideilor noi. Consider că mult timp aceste descoperiri au stat în umbră și posibil ca generația noastră, ba chiar și viitoarea va aduce lumii descoperiri noi făcute de femei ce vor duce la dezvoltarea științei și culturii. Sunt foarte bucuroasă că ambasada Suediei a reușit să aducă aici aceste exponate pentru a fi prezentate, chiar dacă nu sunt toate. După cum a spus ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman, aici sunt prezente doar 45 din cele 72 de exponate.
Aș vrea ca și Moldova să organizeze asemenea expoziții, pentru că și femeile de aici au ce arăta. Nu mi-aș dori ca ele să participe la o expoziție asemănătoare prezentând doar lucruri brodate, împletite, bucate gustoase. Nu că ele nu ar merita să fie promovate, dar nu mi-aș dori să cred că ele sunt în stare doar de așa ceva și nici ca suedezii să nu creadă că femeile din Moldova pot fi doar bune gospodine. Ele pot mult mai mult. Ele pot deveni oameni de știință recunoscuți, politicieni și să atingă apogee nu doar în plan personal, dar și pentru folosul comunității.

#Grigore Belostecinic

Grigore Belostecinic despre "Femei Creative"
Grigore Belostecinic despre “Femei Creative”

„Lucrurile bune și frumoase pot fi organizate doar în comun. De această dată, ele s-au realizat împreună cu ambasada Suediei care a lansat această inițiativă, Institutul Suedez și a Muzeului Național de Știință și Tehnologie din Stockholm, în parteneriat cu Fundația Est-Europeană, Academia de Studii Economice a Moldovei și Moldcell. Este o expoziție pentru Republica Moldova atât ca denumire, cât și conținut. Acesta va fi un imbold pentru RM. Până la finele lunii noiembrie vor avea loc un întreg șir de evenimente la fel de interesante și importante, cu invitați de peste hotare. În cadrul acestora va fi abordată problema femeilor în activități de afacere, în probleme sociale, probleme care țin de egalitatea de gen și drepturi și în Republica Moldova.
Femeile se simt bine în Suedia și nu există nici adiere de discriminare. Ele se simt bine nu doar datorită faptului că sunt femei, ci și pentru reușitele lor profesionale.”

În curând #diez îți va prezenta lucrurile pe care trebuie să le vezi la această expoziție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *