[octombrie] # 5 Pregătește toamna conserve

DSC_0329
Foto:Nu uita să ne trimiți experiențele tale în poze pe pagina #diez de pe facebook.com/diezmoldova.

Lista cu cele 10 lucruri pe care să le faci în luna octombrie se face tot mai mică. De data aceasta am mers acasă și am ajutat-o pe mama să facă compot din gutui, că dacă tot e sezonul. ATENȚIE imagini casnice, neglamuroase!

Subiectul conservelor este unul destul de curios, deoarece se pare că acest fenomen a rămas popular doar în spațiul ex-sovietic, dar uite că nu. Am colectat câteva fapte interesante despre istoria conservelor.

# 1 Primele conserve produse industrial, au apărut acum 200 de ani în urmă, dar metode de păstrare a alimentelor, pentru o lungă perioadă de timp, oamenii le cunoșteau înainte de apariția tehnicii moderne. Bunăoară indienii au inventat una dintre cele mai vechi metode de conservare. Ei avea un soi de mâncare care se numea “pastrama” care a și devenit un fel de conservare a cărnii.

# 2 Primele conserve, făcute de om, au fost găsite în timpul săpăturilor în mormântul Faraonului Tutankhamon în Egipt. Produsele au rămas în sol de aproximativ pentru 3 mii de ani.

# 3 Americanilor le datorăm îmbunătățirea sistemului de conservare. Începând cu anul 1819, SUA producea conserve de homar, ton și fructe. În 1860, în America a fost inventat tirbușonul.

Dacă și tu ai hotărât să îți aduni toamna prin borcane, atunci nu uita să împărtășești cu noi experiența! Cele mai creative postări vor fi premiate! Tot ce trebuie să faceți este să prindeți momentul când apare articolul pe facebook despre un anumit punct de pe listă. După care postaţi un comentariu cu o poză/video+mesaj sau trimiteţi totul pe adresa de email:nata.andreev@diez.md. Cadourile vor fi pe măsură!

DSC_0253
Prin prelucrare, gustul astringent al gutuilor se atenuează, lăsând aroma placută să invadeze simțurile.
DSC_0254
Din cinci kilograme de gutui am făcut șase borcane de compot.
DSC_0261
Cel mai împătimit de conserve în familia noastră a fost bunelul. Pe timpurile când noi eram mici el putea să facă până la 300 de borcane de compot.
DSC_0258
Cuvântul „marmelada” își are radacina în echivalentul portughez al cuvântului „gutuie”, marmelo. Tare frumos miros gutuile!
DSC_0257
După spălat m-am apucat să tai gutuile și ascultam istoriile mamei, care mi-a spus că înainte făcea mai multe conserve pentru că nu locuiam în apartament și în grădină aveam de toate.
DSC_0270
Odată cu gutuile, mama a mai conservat și conopidă. Vitamine multe pentru toată iarna.
DSC_0265
Cine lucrează, acela și mănâncă cel mai mult.
DSC_0339
Din cinci kilograme de gutui am făcut șase borcane de compot.
DSC_0341
Ingredientul special pe care-l adaugă mama în compotul de gutui este lămâia.

 ”10 lucruri pe care să le faci în luna octombrie” – un proiect care îți propune ca împreună cu echipa #diez să aduni în această lună cât mai multe amintiri frumoase, fie că mergi să o vezi pe bunica sau îi trimiți o scrisoare unui prieten. Respectiv, pe parcursul întregii luni, vom căuta și noi să îndeplinim fiecare punct din listă, așa că obișnuiți-vă cu ideea că vom umple feed-ul cu poze personale.

Taguri: ##diez
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Nata Andreev
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *