Drumuri mai sigure și șoferi mai disciplinați. A fost inaugurat Centrul Monitorizare și Control Trafic

poză 2
Foto:Imaginile de la cele 41 de intersecții vor putea fi urmărite de operatorii centrului pe 18 ecrane mari

Astăzi, a fost inaugurat Centrul Monitorizare și Control Trafic al Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al MAI.

La evenimentul de inaugurare a Centrului monitorizare și control trafic au participat mai multe oficialități dar și ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în R. Moldova, Tong Mingtao.

Optsprezece ecrane mari sunt fixate pe panoul CMCT și permit afișarea informației și imaginilor de către operatorii centrului. Panoul reprezintă un punct de comandă la care vin informațiile din camerele și radarele amplasate în intersecții, dar și din cele amplasate în automobilele poliției.

 

poză 4
Optsprezece ecrane permit afișarea informației și imaginilor

Sistemul de video-monitorizare a traficului rutier are posibilitatea de a capta imagini din trafic; numărul de înmatriculare a automobilelor care trec prin zona de supraveghere, stabilește viteza medie de deplasare a mijlocului de transport pe un sector anumit de drum, captează imaginea conducătorilor auto, poate fi interconectat la orice bază națională şi internațională, poate stabili sectoarele de drum pe care sunt create ambuteiaje. De asemenea, sistemul funcționează pe timp de noapte şi este protejat de atacuri vandalice.

Totodată, poliția va folosi sistemul pentru securizarea traficului, menținerea ordinii publice, descoperirea crimelor pe urme fierbinți și alte acțiuni polițienești. „Un avantaj pe care eu îl consider fundamental, este că utilizarea camerelor va permite poliției să aplice sancțiuni și în cazurile de încălcări considerate minore, cum ar fi opritul pe zebră la roșu, neacordarea priorității pietonilor la trecere, evitarea stopării în fața săgeții verzi, schimbarea benzii în intersecție și multe alte încălcări minore. Eu cred că aceste mici încălcări contribuie la crearea unei atmosfere de lipsă de respect pentru lege și eu cred că pedepsirea încălcărilor minore va face pe mulți șmecheri din trafic să recitească atent Regulamentul Circulației Rutiere și să înceapă să respecte legea și oamenii din jur”, a declarat la eveniment ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean.

 

poză 1
În cadrul Centrului de Monitorizare și Controlui Trafic vor activa cinci persoane care au fost deja instruite

Construcția, dotarea și amenajarea centrului a fost realizată cu suportul unui grant oferit Ministerului Afacerilor Interne de către Republica Populară Chineză. Astfel de către partea chineză au fost oferite 11 containere cu utilaj necesar pentru lansarea proiectului: 162 piloni, 571 de camere video, 8 radare staționare, 26 km de cablu de fibră optică, utilajul necesar pentru construcția Centrului de Monitorizare (calculatoare, servere, monitoare etc.) şi alte componente necesare.

Executanții principali ai proiectului sunt reprezentanții părții chineze, R. Moldova în calitate de coparticipantă la proiect a avut doar cheltuieli adiționale cum ar fi cele de montare, construcție și telecomunicații (cheltuieli estimate aproximativ la 6,5 milioane lei). Partea chineză a oferit un grant în mărime de 4,5 mln de dolari.

La ziua de azi sunt instalate camerele de supraveghere video laintersecții din mun. Chişinău (str. Dacia – Aeroportul Vechi şi str. Bucureşti – Maria Cebotari), iar la altele 20 de intersecţii sunt efectuate lucrări de montare a pilonilor şi camerelor video.

 

Pilonii cu camerele de supraveghere din strada București și intersecția bulevardul Dacia/strada Aeroportul Vechi
Pilonii cu camerele de supraveghere din strada București și intersecția bulevardul Dacia/strada Aeroportul Vechi

Pînă la finele acestui an, camerele de supraveghere urmează să mai fie instalate în 39 de intersecţii cu extinderea ulterioară pe întreg teritoriul țării.

 

Harta intersecţiilor în care vor fi instalate camere de supraveghere a traficului rutier
Harta intersecţiilor în care vor fi instalate camere de supraveghere a traficului rutier
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *