Peste 200 de şcoli din țară prezintă pericol pentru sănătatea elevilor

Sectia-25
Foto:Școlile au nevoie de o renovare a grupului sanitar PC: Prolex.ro

Peste 200 de şcoli din Moldova prezintă pericol pentru sănătatea copiilor. Este concluzia unui studiu realizat de UNICEF, care a constatat că în fiecare a doua instituţie de învăţământ din ţară nu există condiţii de spălare pe mâini.

Copiii sunt expuşi riscului de a se îmbolnăvi de boli infecţioase şi parazitare, transmite publika.md

Potrivit aceluiaşi studiu, 70 la sută din şcolile din ţară nu au săpun, hârtie igienică şi uscătoare, iar în majoritatea şcolilor toaletele sunt afară. Cei mai defavorizați, în acest sens, sunt copiii de la sate. În 95 la sută dintre şcolile rurale, există doar wc-uri în curte. Iar grupurile sanitare din incinta şcolii sunt adesea deteriorate.

În peste 20 la sută din şcoli, wc-urile nu corespund exigenţelor sanitare. Alarmantă se prezintă situaţia mai ales la capitolul asigurării cu hârtie igienică. Aceasta lipseşte în două treimi din WC-urile din şcolile urbane şi practic în toate wc-urile din şcolile rurale.

De asemenea, amplasarea lavoarelor nu favorizează elevii să respecte reguli elementare de igienă. Şi asta pentru că doar în 70 la sută din şcoli există lavoare la cantină şi numai în 24 la sută – la toaletă.

Situaţia nu este mai bună nici acasă. Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, doar 37 la sută dintre locuinţele din ţară sunt dotate cu grupuri sanitare, iar 45 la sută – au baie sau duş. Mai mult, doar opt la sută din locuinţe sunt conectate la reţeaua publică de apă caldă.

Studiul a fost realizat acum câţiva ani, în peste 1.500 de instituţii preuniversitare din ţară.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *