Se pare că hipsterii noștri nu sunt chiar atât de originali. Despre felul în care poți deveni un nonconformist se discută din anii ’50. În 1968 americanca Elissa Jane Karg, chiar a editat o carte, cu imagini curioase.
Cel mai curios este că scriitoarea avea doar 16 ani, în momentul respectiv, și deja se caracteriza ca pe o “tânără cinică și sceptică de la școala Brien McMahon din Norwalk, Connecticut,” calificată pentru a examina nonconformismul ca “un observator furios și amuzat” de “contemporanii ei care se cred tare grozavi.”
Cu desenele ei minunate în negru și alb și textul scris de mână, care inițial a apărut în ziarul ei școlar și în cele din urmă au fost publicate de către editura Scholastic, Elissa Jane Karg oferă 22 de reguli pentru a deveni “un nonconformist”, făcând glume pe seama multor arhetipuri răspândite – poate chiar amplificate în zilele noastre.
Pasul # 1: Băieții nonconformiști poartă părul lung, iar fetele nonconformiste au tunsoarea scurtă. Bretonul lor este într-atât de lung, că probabilitatea lor de a vedea ceva printre el, este foarte mică.
Pasul # 2: Dar în același timp, o tânără poate avea și părul lung. Cineva totuși trebuie să fie mai diferit.
Pasul # 3: Nonconformiștii poartă cercei (băieții poartă mai mult decât unul).
Pasul # 4: Un pseudo-nonconformist poate fi ușor observat după cerceii cu clame.
Pasul # 5: Atunci când prezența pantofilor este necesară, nonconformiștii poartă sandale, chiar și pe timp de iarnă. Un nonconformist adevărat preferă sandalele după modelul Cezar, dar asta nu prea contează, atâta timp cât degetele de la picioare sunt păstrate la răcoare.
Pasul # 6: Evită șosetele. Ele sunt un semnal a unui fals nonconformist.
Pasul # 7: Ai un statut doar dacă ai un MG (*companie britanică care a elaborat un număr limitat de mașini sport, în anii 1920) vechi. Dar dacă nu ai unul, atunci este OK să te plângi într-una că nu ai unul.
Pasul # 8: Nonconformiștii sunt cinici, pun totul sub semnul întrebării și sunt mereu negativi.
Pasul # 9: Nonconformiștii zâmbesc doar sarcastic, iar zâmbetul lor este unul sardonic.
Pasul # 10: Scopul major al unui nonconformist este să fie complet anti-social.
Pasul # 11: Nonconformiștii adevărați sunt deosebiți de mândri de faptul că mereu interpretează piese pe care nimeni nu le înțelege…în special ei.
Pasul # 12: Nonconformiștii colecționează cutii de la goale de Campbell sup, ca obiecte de artă.
Pasul # 13: Nonconformiștii sunt împotrivă la tot.
Pasul # 14: Obții un statut dacă îți organizezi o expoziție undeva la țară. Statutul printre nonconformiști devine și mai mare dacă nu vinzi nici o lucrare, pentru că nimeni nu le înțelege.
Pasul # 15: Toți nonconformiștii se cred artiști. Realismul este exclus. Cu cât o pictură este mai abstractă, cu atât mai bine.
Pasul # 16: Bănuții îți vor prinde bine, mai ales că din cauza părului lung, nimeni nu te va angaja.
Pasul # 17: Uniforma băiatului nonconformist constă din: o pereche de pantaloni mulați, o cămașă și jachetă cu floricele și cravată deocheată.
# Finalul lecțiilor: Și uite așa poți deveni unul din cei mai de vază nonconformiști…ca toată lumea.
Karg ca un adevărat nonconformist, nu s-a mutat în New York City, pentru a oferi cinismului ei un brand creativ. În schimb, ea s-a mutat în Detroit, a avut două fiice, a intrat în partidul socialist, a devenit o asistentă medicală, și a dus o viață serioasă ca un avocat pasionat pentru drepturile femeilor. În mod tragic ea a fost ucisă în 2008, la vârsta de 57 de ani, în timp ce se întorcea înapoi cu bicicleta de la o întâlnire a partidului socialist. Ea nu a scris o altă carte, dar a devenit co-autor în 1980 a unui manual pentru oprirea hărțuirii sexuale.
Sursa: brainpickings.org