Agregatoare de procrastinare înainte de deadline

cats
Foto:O pisică privind la calculator PC: lifehacker.com

La Romanian Youth Focus, printre lucrurile despre care se va vorbi va fi și despre locurile unde tinerii pierd timpul. Echipa #diez își propune să vezi unde își pierd timpul tinerii din România.

4chan e un fel de rădăcina a tuturor site-urilor generatoare sau agregatoare de conținut. Site-ul a găzduit mai întâi capturi din manga și anime-uri, dar acum conține tot felul de imagini și texte (de la banale la ciudate), organizate în boards. Categoria pentru care comunitatea 4chan e cel mai cunoscuta e /b/ (sau random) în care se încadrează absolut orice. Zece ani de existența mai târziu, site-ul păstreză un format intentionat rudimentar, neoptimizat, ușor de folosit doar pentru utilizatorii care au înțeles și adoptat codul secret. 4chan a fost de-a lungul timpului sursa mai multor meme-uri (printre care și Insanity Wolf, Troll Face sau Scumbag Steve) și-a unor trenduri precum lolcats, Rickrolling, Chocolate Rain sau Pedobear. În plus, legenda spune că asta este cel mai întunecat colt al internetului, în care zburdă hackeri atotputernici și-și duc existenta pedofili periculoși. The Guardian a descris utilizatorii 4chan cam așa: “o comunitate lunatică și juvenilă care este în același timp genială, caraghioasă și îngrijorătoare”.

4chan captură
4chan captură

reddit, sau “the front page of the internet” respectă, în mod ciudat, aceeași idee despre usability ca 4chan. Totuși reddit se concentrează mai întâi pe a depista conținutul viral (fotografii, gif-uri, meme-uri, videoclipuri, știri) și, abia pe plan secundar, pentru a genera material original. În plus, reddit are opțiunile de “up” și “down” care încurajează utilizatorii să voteze unde anume in ranking se încadrează un subiect.

reddit captură
reddit captură

În competiție cu reddit, Digg pierdea. Poate de asta, acum un an și ceva, Digg și-a schimbat stilul. A rămas în continuare un agregator de subiecte de interes pentru comunitatea internaută, de la politică la videoclipuri virale, dar acum toate postările sunt însoțite de input editorial care descrie un context sau livrează o opinie. Înainte, Digg, care funcționează sub umbrela “What the Internet is talking about right now”, avea propriile de opțiuni de “up” și “down”, diferența fiind că se numeau “dig” și “bury”.

digg captură
digg captură

BuzzFeed se aseamănă cu Digg doar din perspectiva conținutului editorial care (nu întotdeauna) însoțește subiectele și a temelor prezentate care, conform sloganului, sunt extrase din “The Viral Web in Real Time”. BuzzFeed are și social media. Și nu creează neapărat senzația unei comunități unite, cum o fac celelalte trei.

BuzzFeed captură
BuzzFeed captură

În schimb, 9gag are – pe lângă butoanele de social media – propriile opțiuni de votare, care incadrează postarile la hot, trending, fresh sau altele. Comunitatea asta își încurajează utilizatorii să genereze postări, deși n-aș paria pe faptul că originalitatea bate conținutul preluat din altă parte. 9gag funcționeaza ca un mare feed de imagini, în general, deși ocazional printre postări se rătăcesc și videoclipuri și, de ceva timp, gif-uri. Iar subiectele abordate, ca ale tuturor celorlalți, pot sa fie aproape orice, atât timp cât sunt de actualitate.

9gag captură
9gag captură

Apoi, la categoria și mai light, intră FunnyJunkun agregator de conținut care găzduiește imagini, gif-uri, text links sau videoclipuri. Și aici utilizatorii actionează ca o comunitate; iar lista de comentarii pentru o postare seamănă mai degraba cu thread-ul de pe un forum. Subiectele FunnyJunk sunt și ele foarte variate – de la anime-uri și manga (care reprezintă o parte importantă din conținutul de pe site) până la Breaking Bad, Skyrim și ponytime (un trend dubios pornit de la My Little Pony) – deși nu tocmai originale.

Funny Junk captură
Funny Junk captură

TCMAG.com (totallycoolpix.com) e alt agregator de imagini, gif-uri și videoclipuri. O diferență față de celelalte site-uri e tab-ul Games care conduce utilizatorii la o listă de jocuri simpliste, dar amuzante. Un nivel mai jos e EvilMilk, unde se adună imaginile și gif-urile virale, dupa ce au ajuns mai întâi pe site-urile mari. Ar mai fi și Sad and Useless, care are același sistem ca EvilMik, dar o poziționare diferită: “The Most Depressing Humor Site on the Internet”.

Tmag captură
Tmag captură

Boredpanda posteaza articole despre subiecte trending, tari sau creative. Materialele cuprind o introducere care pune cititorul în temă, urmată de descoperirea propriu-zisă. Dacă Boredpanda e cu articole,Vinescope e cu mini-clipuri. Site-ul găzduiește filmulețe făcute cu ajutorul Vine, aplicația mobile deținută de Twitter, care permite realizarea unor clipuri de maxim șase secunde. Nu în ultimul rând sunt Tumblr și Giphy, aceste altare dedicate gif-urilor de toate felurile, de la pisici zburatoare la Robert Downey Juniors lesinând.

Bored Pada captură
Bored Pada captură

Sursa: IQads

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *