Premiul Nobel pentru medicină și fizică a fost înmânat

premiul-nobel
Foto:Premierea Nobel a început luni, 7 octombrie

Sezonul premiilor Nobel 2013 a debutat luni, 7 octombrie cu distincția acordată pentru medicină.

Paleta candidaților arată ca premiul Nobel, distincție văzută drept una dintre cele mai prestigioase din lume, recompensează descoperirile științifice menite sa clarifice enigmele naturii, dar și eforturile celor care luptă împotriva periculoaselor încălcări ale drepturilor omului.

Luni, 7 octombrie, la ora 09:30 GMT (12:30), Goran Hansson, secretarul Comitetului Nobel pentru psihologie și medicina de la Institutul Karolinska din Stockholm, a anunțat câștigătorii premiului Nobel pentru medicină.

Premiul Nobel pentru Medicina și Fiziologie a fost acordat în acest an cercetătorilor James Rothman, Randy Schekman si Thomas Sudhof pentru “descoperirile lor asupra mecanismului care reglează circulația veziculara, un sistem major de transport în celulele noastre”. James Rothman este directorul departamentului de Biologie Celulara de la Yale (SUA) și are 66 de ani, Randy Schekman este cercetător la Universitatea California, Berkeley (SUA) și are 65 de ani, Thomas Sudhof este profesor la Universitatea Stanford (SUA), are 58 de ani și s-a născut la Gottingen, în Germania.

Premiul Nobel pentru Fizica 2013 a fost acordat marți belgianului Francois Englert și britanicului Peter Higgs, pentru studiile legate de bosonul lui Higgs.

Cei doi bărbați, în vârsta de 80 și 84 de ani, sunt recompensați pentru lucrările legate de “descoperirea teoretică a unui mecanism care a contribuit la înțelegerea originii masei particulelor subatomice și care au fost confirmate recent”.

Cu toate acestea, este posibilitatea ca cercetătorii care au descoperit aceasta particulă sa mai aibă de așteptat pentru ca, oficial, să existe posibilitatea, chiar dacă îndepărtată, ca particula sa nu fie cu adevărat bosonul Higgs pe care îl cauta fizicienii, ci o particula nouă.

Pentru Premiului Nobel pentru Pace au fost anunțați 259 de candidați însă Institutul Nobel păstrează numele secrete.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *