Ce ne recomandă societățile civile în ajun de Vilnius

europska_unia_vlajka_symbol_hviezdy_12_reuters
Foto:Integrarea Europeană este unul din scopurile actualei guvernări

Forumul Societăţii Civile a Parteneriatului Estic dezaprobă orice presiuni, prin intermediul cărora Rusia încearcă să oblige Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Armenia să renunțe la aspirațiile europene. În acest sens, se oferă următoarele recomandări.

#1. Să continue reformele pro-europene;

#2. Să nu se lase intimidați depresiunile Federației Ruse;

#3. Să continue educarea referitoare integrării europene.

Delegații societății civile din țările membre ale Parteneriatului Estic își exprimă speranța că Acordul de Asociere cu Ucraina va fi semnat la Vilnius și, cu aceeași ocazie, vor fi parafate Acordurile cu Georgia și Republica Moldova.

În concluzia participanţilor la Forum, la Summit-ul de la Vilnius urmează a fi identificat cel mai bun mod de a sprijini procesul de reformă în vecinătatea estică a Uniunii Europene, în toate statele membre ale Parteneriatului estic. Nu poate exista nici o modalitate mai bună de a asigura securitatea Uniunii Europene, decât prin contribuția la menținerea unor regimuri legitime stabile și societăți prospere la frontierele sale, iar țările membre ale Uniunii Europene care nu înțeleg acest lucru dau dovadă de miopie politică, care ar putea avea consecințe tragice, se afirmă în proiectul de declarație adoptat la finalul reuniunii.

Aserțiunea se conține în declarație finală a celei de-a V-a reuniuni a acestui Forum, care s-a desfășurat la 4 şi 5 octombrie 2013, la Chișinău. Participanții la Forum consideră inacceptabile asemenea presiuni din partea unei țări care este membră a OSCE și Consiliului Europei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *