Școlile generale vor fi dotate cu rampe pentru copii cu dizabilități

758_1th
Foto:Școlile generale vor fi renovate pentru a facilita accesul copiilor cu dizabilități PC: scoli.didactic.ro

Guvernul a aprobat ieri, 2 octombrie, proiectul de lege privind ratificarea Acordului de Grant dintre Republica Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare pentru proiectul „Integrarea copiilor cu dizabilități în școlile generale”.

Documentul prevede realizarea unei campanii de informare în toate raioanele și selectarea a circa 20 de beneficiari.

Ulterior vor fi reabilitate și renovate încăperile școlilor pentru a construi rampe, a instala balustrade și a schimba ușile. În plus, sunt prevăzute studii inginerești și arhitecturale pentru renovarea încăperilor din școli, precum și instruirea cadrelor didactice și părinților.

Proiectul are un buget de 2.860.000 de dolari sub formă de grant şi nu implică un angajament financiar din partea Republicii Moldova. Totodată, acordul nu presupune crearea unor noi structuri sau modificarea celor existente. Proiectul urmează să fie realizat până la 30 aprilie 2016.

Potrivit unui raport al Ministerului Educației, doar 11% din instituțiile de învățământ sunt adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Potrivit unui sondaj sociologic al Fundației Soros, 2/3 dintre respondenți afirmă că copiii cu dizabilităţi nu sunt ca toţi copiii și că trebuie să fie educați în școli speciale, 40% cred că persoanele cu dizabilităţi sunt incapabile de a munci, 39% – că persoanele cu dizabilităţi mentale sunt periculoase și trebuie izolate, 28% – că persoanele cu dizabilităţi nu pot avea familie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *