(foto) Ceea ce a scăpat ochiul liber la Noaptea Cercetătorilor

IMG_0105
Foto:Noaptea cercetătorilor a avut loc la Chișinău, fiind organizată de Academia de Științe cu suportul fondurilor europene

Tineri, părinți și copii s-au adunat ieri la Noaptea Cercetătorilor care a început de cu zi. La ora 16:00 s-a dat start pentru prima dată în RM a acestui mare eveniment.

Republica Moldova este statul-membru al Parteneriatului Estic care a câștigat proiectul de a petrece acest eveniment. În acest sens, seara de ieri a fost o mândrie nu doar pentru cercetători, oameni de știință, dar și pentru politicieni.

Prezent la eveniment Igor Corman a spus că „acest proiect este un pas important spre integrarea comunității științifice din Republica Moldova în cea europeană. Începând de astăzi și capitala noastră participă la construcția hărții științifice a Uniunii Europene. O țară modernă și civilizată nu poate exista fără știință, cercetare, inovare”.

Tinerii, dar și oamenii de știință mai experimentați și-au expus creațiile în cadrul acestei Nopți. Evenimentul a fost încununat de frumosul artei prin dans și muzică.

Proiectul este susținut prin fonduri europene, în cadrul celui de al șaptelea Program Cadru al Comunităţii Europene pentru Cercetare şi Dezvoltare Tehnologică (PC7) și organizat de Academia de Științe a Moldovei, Centrul Proiecte Internaționale, Agenţia de Logistică “Age Quod Agis” în parteneriat cu institutele de cercetare și cele de învățămînt superior.

Acest eveniment se desfășoară anual simultan în 300 de orașe din Europa.

IMG_0016IMG_0017 IMG_0020

Viitorul Științific al Republicii Moldova
Viitorul Științific al Republicii Moldova

Elena, mama a doi copii, a spus că a venit împreună cu odraslele sale pentru “a le cultiva de pe acum știința în sânge. Consider că acest eveniment este o modalitate foarte bună de a-i convinge că învățând pot face lucruri la fel de frumoase, pe cât si de utile. Știința, școala în sine, nu trebuie să fie pentru copil o obligație, ci un interes personal.”

Cele elaborate de tinerii specialiști i-au impresionat mult pe copiii prezenți ieri seara în scuarul Academiei de Științe.

IMG_0054 IMG_0056

Alex, la cei cinci ani ai săi, știe cu siguranță că va proiecta și construi avioane. Fiind entuziasmat de creațiile celor de la Facultatea de Mecanică, UTM (pozele de mai sus), a cercetat cu atenție mișcarea roboților și a mașinariilor expuse.

IMG_0048 IMG_0046

IMG_0043 IMG_0040 IMG_0042

Expozițiile de miere si de fructe au bineficiat de un interes aparte așa cum, creatorii lor, dornici de a-și face munca cunoscută au servit vizitatorii cu tot ce e mai bun. Nu doar acest lucru a creat cozi la stand-urile lor, dar și dorința de a fura câte un pic din măiestria agricultorilor și apicultorilor.

IMG_0063 IMG_0067

Bucuria copiilor era cu atât mai mare cu cât se apropiau de zona destinată special lor. Fetițele alegeau să picteze obiectele din lut, pe când băiețeii urmăreau cu atenție cum intră un balon plin cu aer într-un pahar cu gură mică. Marea măierstrie era ascunsă în chibritele aruncate în pahar pentru a încălzi aerul și a duce la dilatarea aerului din balon, care, neavând unde să se deplaseze, își ocupa locul de frunte în paharul predestinat acestuia.

IMG_0105 IMG_0089

Elementele naționale au fost cu siguranță prezente si la acest eveniment. Îmbrăcate în ii și urcate pe picioroange, fetele au ghidat invitații spre cartierele inventatorilor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *