Regimul liberalizat de vize va intensifica mobilitatea tinerilor moldoveni

photo 2
Foto:„Mobilitatea tinerilor în spațiul European" discutată azi la Chișinău

Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova (CNTM) a desfășurat conferința „Mobilitatea tinerilor în spațiul European”.

În cadrul evenimentului vorbitorii au analizat impactul regimului liberalizat de vize cu UE asupra tinerilor din Moldova. Tot la acest subiect a fost prezentat și un studiu analitic elaborat de specialistul în studiii europene, Denis Cenuşă.

„Moldova este foarte aproape de finalizarea procesului de implementare a planului de acţiuni, fapt ce se va răsfrânge pozitiv şi simţitor asupra cetăţenilor Republicii Moldova”, a declarat ofiţerul politic al Delegaţiei Uniunii Europene în Moldova, Mindaugas Kacerauskis. Oficialul a mai spus că în special tinerii vor beneficia de acest regim, iar un nou program Erasmus Plus va continua mobilitatea academică a tinerilor din RM.

 

IMG_0097
„Mobilitatea tinerilor în spațiul European” discutată azi la Chișinău. 27.09.2013

Ambasadorul Ungariei, Matyas Szylagy a menționat în cadrul discursului său că mobilitatea este dreptul fundamental al tinerilor. Totodată acesta acesta a concretizat că circa 44% din solicitanţii de vize pentru țările Uniunii Europene sunt tineri. Deci, tinerii sunt cel mai mobil segment al populații din RM, respective ei sunt cei care vor beneficia cel mai mult de regimul liberalizat de vize cu UE, a mai atras atenţia şeful reprezentanţei diplomatice ungare, care găzduieşte şi Centrul Comun de Vize din Chişinău.

Ludmila Pavlov, șefa direcției Relații Internaționale și integrare europeană din Ministerul Educației a îndemnat tinerii să se informeze mai multe la decanate despre mobilitatățile din cadrul instituțiilor de învățământ. „Obiectivul procesului de la Bologna ar fi să atingem până în anul 2020 ca 20% din studenți moldoveni să facă un semestru sau un an academic în spațiul european. Ministerul Educației deține datele statistice doar e tinerilor care pleaca la studii în baza de tratate internațioanle și nu au o evidența a celor care pleaca în mod individual”, amenționat Ludmila Pavlov.

 

IMG_0089
Președintele CNTM – Doru Curoșu în cadrul conferinței „Mobilitatea tinerilor în spațiul European”. 27.09.2013

Exprimând poziția CNTM-ului, Președintele Doru Curoșu a subliniat că prin acest policy paper s-a dorit sa se arate cât de semnificativă este mobilitatea tinerilor din ţara noastră. „În ultimii ani tinerii din Republica Moldova au devenit foarte activi și foarte implicați în proiectele internaționale. Regimul liberalizat de vize ar facilita implicarea tinerilor de la noi și mai mult în procesele educaționale europene. Din aceste considerente, CNTM îşi asumă responsabilitatea de a loba legi şi politici care ar permite tinerilor o mai mare mobilitate în UE a tinerilor din Moldova”, a subliniat noul președintele CNTM.

 

IMG_0091
Denis Cenușa (Expert Politici Europene), Ludmila Pavlov (Șefa Direcției Relații internaționale și integrare europeană, Min.Edu) și Dragoș Hâncu (Viceministeru, MTS)

Autorul policy paper-ului, Denis Cenușă a enumerat câteva din beneficiile viitorului regim fără vize cu UE asupra tinerilor din ţara noastră:
# participarea mai activă a moldovenilor la programele UE;
# creșterea participării şi a motivației;
# schimbul de valori şi diplomația populară;
# intensificarea relațiilor în familiile de emigranți;
# circulația creierelor;
# schimbul de studenți şi experiențe.

Pe 25 martie 2013, Comisia Europeană a propus simplificarea intrării și șederii în Uniunea Europeană pentru studenții, cercetătorii și alte categorii de resortisanți din afara UE pentru perioade de peste trei luni. În acest context, CNTM împreună cu Forumul European al Tineretului (YFJ) planifică un șir de activități în ordine de a sensibiliza actorii internaționali, dar și naționali asupra mobilității tinerilor în spațiul European.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *