Profesorul de desen care face bani din fier

zmuncila1
Foto:Victor Zmuncilă, proprietarul afacerii PC: ECOnomist

Deși anterior nu s-a ocupat cu fierăritul, fiind profesor de arte plastice, Victor spune că meșteșugul l-a desprins de la tatăl său, în timp ce fratele său Leonid, care muncește astăzi în Europa, l-a ajutat financiar.

Până acum, el a investit în afacere peste 700 mii de lei, dintre care mai mult de jumătate (circa 370 de mii) sunt bani proprii. La început, fierarul a procurat o încăpere ce îi va servi mai departe pe post de atelier. Deși aceasta l-a costat numai 70 mii lei, pentru restaurarea și utilarea lui Victor a trebuit să scoată din buzunar sume importante de bani.

Omul care stă în spatele acestui mic business, Victor Zmuncilă, spune că s-a gândit să ofere clienților săi mai mult decât obiecte din fier forjat cu personalitate.

Nu a fost lucru deloc ușor să pornească această afacere, a trebuit să plece în 2002 în Rusia pentru a aduna ban cu ban pentru ca ulterior să-și finanțeze ideile antreprenoriale. Însă nici banii câștigați peste hotare nu au fost suficienți, așa că în următorii patru ani Victor împreună cu familia sa se ocupă cu grădinăritul. Numai peste șase ani, adică abia în 2008, Victor reușește să pună pe roate micul său atelier de prelucrare a fierului.

Businessul pe care îl deține de mai bine de cinci ani îi aducea până anul trecut profituri frumușele ce îi asigurau un trai decent, cu toate acestea, fierarul decide să treacă la următoarea etapă și să-și extindă afacerea. În acest sens, Victor aplică la Programul “Remitențele dezvoltă comunitățile din Moldova”, implementat de Asociația Hilfswerk Austria International și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul său ajunge să fie unul din cele șapte câștigătoare, iar ulterior Victor se pomenește cu un grant în valoare de 14800 mii euro.

Sursa: ECOnomist

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *