„Ethno Jazz Festival 2013” reunește vedetele jazz-ului internațional

1000809_564151116968357_524217386_n
Foto:PC: Facebook.com

Cea de-a 12-a ediție a Festivalului Ethno Jazz se desfășoară în perioada 26-29 septembrie, la Sala cu Orgă din Chişinău.

În următoarele 4 zile ale festivalului vor participa muzicieni din Austria, Polonia, Elveția, Suedia, Franța, Italia, SUA, Mali, Germania și Moldova. Detaliem programul celor 4 zile :

26 septembrie 

 # Netnakisum (Austria)

Claudia Schwab - vioară, voce; Marie-Theres Hartel - violă, voce; DeeLinde - violoncel, voce. PC: divertedmusic.at
Claudia Schwab – vioară, voce; Marie-Theres Hartel – violă, voce; DeeLinde – violoncel, voce. PC: divertedmusic.at

Originare din regiunea Styria din sud-estul Austriei, aceste trei domnișoare au alcătuit un stil propriu, au materializat cu înflăcărare și eleganță compoziții inedite. Concertele susținute de Netnakisum e ca o declarație de dragoste față de muzică. Netnakisum înglobează o gamă largă de referințe muzicale: de la folclorul balcanic până la folclorul din zona masivului Dachstein, de asemnea remarcăm și elemente de jazz, hard rock și yodel-ul tirolez, Deep Purple, Ravel.

# Motion Trio (Polonia)

Janusz Wojtarowicz, Pawel Baranek, Marcin Galazyn - acordeon PC: rockpaperscissors.biz
Janusz Wojtarowicz, Pawel Baranek, Marcin Galazyn – acordeon PC: rockpaperscissors.biz

Istoria Motion Trio a luat naștere în anul 1996. Ansamblu înființat de către Janusz Wojtarowicz – liderul și autorul majorității pieselor din repertoriul grupului. Sunt artiști de talie mondială care explorează acordeonul până la maximum, transformând concertele sale în adevărate spectacole muzical-dramatice, cu tentă de melancolie și emoții puternice. Motion Trio a obținut mai multe premii prestigioase.

27 septembrie

# Rusconi (Elveția)

Stefan Rusconi - pian, vocal; Fabian Gisler - contrabas, vocal; Claudio Struby - tobe, vocalPC: rsi.ch
Stefan Rusconi – pian, vocal; Fabian Gisler – contrabas, vocal; Claudio Struby – tobe, vocalPC: rsi.ch

Acest trio înființat în urmă cu șapte ani a reușit să creeze un sunet armonios, cu trăsături specifice limbajului artistic propriu. Piesele lor interpretate de vocile excepționale al membrilor formației îmbină peisaje sonore cu tehnica instrumentală plină de surprize. Fiecare compoziție alcătuita în baza unui ritm impetuos, combinat cu linii melodice de jazz sau art-rock contemporan, devine o perfecta operă de artă modernă. Muzicieni au susținut peste 250 de concerte în Europa și Asia

# Mare Nostrum trio (Franța, Italia, Suedia)

Richard Galliano - acordeon, bandoneon; Paolo Fresu - trompeta, flugelhorn; Jan Lundgren - pian PC: todayszaman.com
Richard Galliano – acordeon, bandoneon; Paolo Fresu – trompeta, flugelhorn; Jan Lundgren – pian PC: todayszaman.com

Un trio format din giganții jazzului contemporan. Sunt muzicieni care găsesc cu ușurință un echilibru jucăuș între temperament și eleganță. Richard Galliano e unul dintre cei mai notorii artiști ai jazzului modern. A cucerit admiraţia milioanelor de oameni din întreaga lumea. În palmaresul acestui muzician se înscriu sute de mii de discuri vândute în întreaga lume. Paolo Fresu a înregistrat mai mult de 160 de CD-uri, dintre care 20 personale. Celelalte albume au fost create în multiple colaborări internaționale. A muncit ca jurnalist pentru diverse reviste de muzică, a moderat emisiuni pentru RAI, a scris muzică pentru teatru, cinema, radio și programe TV naționale și internaționale. Jan Lundgren face parte dintr-o tradiție lungă de remarcabili pianiști inovatori din Suedia, cum ar fi Jan Johansson, Bobo Stenson și Esbjörn Svensson. Versatilitatea, curiozitatea şi cunoştinţele impresionante în jazz, l-au facut pe Landgren unul dintre cei mai respectuoși pianiști contemporani. Actualmente este unul dintre cei mai interesanți jazz-pianiști pe scena mondială.

28 septembrie

# Niccolo Faraci trio (Italia)

Lorenzo Paesani - pian; Niccolo Faraci - contrabas; Francesco Miccolis - tobe. PC: fest.md
Lorenzo Paesani – pian; Niccolo Faraci – contrabas; Francesco Miccolis – tobe. PC: fest.md

Niccolo Faraci este un contrabasist și compozitor bine-cunoscut în Italia. Preocupat de crearea proiectului dedicat jazz-ului European, Niccolo Faraci crează compoziții în care evită existența rădăcinilor afro-americane jazz-istice. Scopul său este investigarea modalității improvizatorice ale canoanelor “europene”, dar totuși el rămâne în sfera jazz-ului modern sau a jazz-rock-ului.

# Kora trio (SUA, Mali, Franța)

Eric Longsworth - violoncel; Cherif Soumano - kora; Jean Luc Di fraya - voce, percuție. PC: toukimontreal.com
Eric Longsworth – violoncel; Cherif Soumano – kora; Jean Luc Di fraya – voce, percuție. PC: toukimontreal.com

Eric Longsworth este un compozitor și violoncelist American. A descoperit lumea jazz-ului alături de profesorul său David Baker, în timpul anilor de studiu la Universitatea din Indiana. Eric Longsworth și Cherif Soumano s-au întâlnit în 2010 la Festivalul „Rochefort en Accords” din Franța. Directorul festivalului le-a sugerat ideea de a cânta în duet la deschiderea festivalului. Acest concert a pus bazele unei noi formații. Împreună cu percuționistul și vocalistul Jean-Luc Di Fraya, muzicienii originari din diverse culturi au format World Kora Trio.

29 septembrie

# Joscho Stephan trio (Germania)

Joscho Stephan - chitară; Günter Stephan - chitară; Volker Kamp - contrabas. PC: joscho-stephan.de
Joscho Stephan – chitară; Günter Stephan – chitară; Volker Kamp – contrabas. PC: joscho-stephan.de

Joscho Stephan e un interpret, ale cărui posibilități tehnice par să nu aibă limite. Fiecare apariție concertistică a lui Joscho lasă publicul vrăjit. În jazz și anume în Gypsy Swing, și-a găsit vehiculul perfect pentru expresiile sale muzicale. Nici un alt chitarist, decât Joscho Stephan, nu cântă cu atâta măiestrie Gypsy Swing modern. Oferă un sunet autentic, armonie plină de rafinament, simț ritmic, o tehnică impecabilă și uimitoare.

# Omagiu Maria Tănase

PC: anticariatultau.ro
PC: anticariatultau.ro

Festivalul se va încheia cu-n „Omagiu Mariei Tănase”, celebrând 100 de ani de la naşterea marii cântăreţe, la care vor evolua:
# Trigon,
# Maria Răducanu (România) – vocal,
# Geta Burlacu – vocal,
# Cornelia Ștefaneț – vocal,
# Cristina Pintilie – vocal,
# Olesea Tukan – vocal, saxofon,
# Marcel Ștefaneț – vioară,
# Veaceslav Ștefaneț – vioară,
# Igor Stahi – violoncel.

Prețul biletelor pentru eveniment sunt de la 75  la 500 lei.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *