Carnea infestată din restaurantul Golden Nica a fost importată din Ucraina

img-0902
Foto:PC: goldennica.md

Carnea de pui infestată cu Salmonella, din cauza căreia zeci de oameni s-au otrăvit la nunţi, iar un bărbat a murit, fusese importată din Ucraina.

Declarația a fost făcută de medicul-şef adjunct al Centrului de Sănătate Publică, Nicolae Furtună, pentru Pro TV Chișinău, cu referire la Adevărul.md

Potrivit lui, carnea nu era însoțită de documente care ar confirma calitatea şi inofensivitatea produsului. Deocamdată, nu se știe însă la ce etapă a fost contaminată – sacrificare, transportare, păstrare în depozitele angro, achiziționare şi păstrare în local etc.

„De la aceeași firmă importatoare marfa a fost preluată şi de alţi agenți economici, dar nu au fost alte cazuri de toxiinfecții cauzate de consumul de carne de pasăre“, a precizat Nicolae Furtună.

El susține că până în acest moment responsabili de intoxicațiile în masă rămân reprezentanții restaurantului.

„Noi am suspendat activitatea localului după primul caz de intoxicații. Administrația a solicitat să-şi reia activitatea, însă centrul a refuzat. Toate riscurile şi le-a asumat proprietarul“, a spus medicul.

Sanepidul a verificat localul şi la începutul lunii august, pentru reautorizarea instituției. „Atunci nu au fost depistate nereguli. De când activează, acest restaurant avea reputație bună“, a menționat Furtună. Totodată, doctorul a negat că ar fi existat o înțelegere între epidemiologi şi administrația restaurantului.

Către 10.09.2013, ora 15.00 sunt înregistrate 82 cazuri de boală, inclusiv 1 caz de deces. Majoritatea bolnavilor au fost de vîrsta 23-39 ani și 3 copii până la 17 ani, inclusiv 1 copil de 1,8ani în secţia de reanimaţie r-nul Străşeni.

Cazurile de boală s-au înregistrat: în r-nul Ungheni – 37 persoane, inclusiv cazul de deces (bărbat, 39 ani), mun.Chişinău – 34 persoane, r-nul Străşeni – 9 persoane şi raionul Călăraşi – 2 persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *