Cum SUA, Franța, Marea Britanie, Turcia și NATO au înconjurat Siria?

1236589_10151576394884071_240511035_n
Foto:Armatele internaționale ce au înconjurat Siria. PC: Business Insider

Războiul din Siria ar putea urma soarta Libiei. Forțele armate din mai multe state deja au înconjurat țara. Trei scenarii ar putea fi puse în aplicare în acest conflict.

#1. Cel mai plauzibil scenariu în privinţa intervenţiei în Siria ar consta în atacuri simbolice şi limitate. Business Insider a creat hartă a modului în care forțele armate internaționale au înconjurat Siria.
#2. Anumiţi aliaţi europeni, Turcia, dar şi monarhii din Golf, precum Qatar şi Arabia Saudită, presează Washingtonul să realizeze al doilea scenariu. Acesta implică un război aerian mai lung şi bombardamente mai intense.

Planul ar semăna mai mult cu campania din Libia din 2011, când forţele aeriene ale ţărilor din NATO au asigurat un sprijin aerian pentru rebelii care luptau împotriva lui Muammar Gaddafi. Iar obiectivul final al acestei operaţiuni va fi răsturnarea regimului Assad, la fel ca în Libia, scrie kommersant.ru

380.000 de barili pe zi in luna martie 2011 (când a început revolta împotriva președintelui Bashar al-Assad) ceea ce înseamna o scădere de 95%, potrivit ministrului sirian al Petrolului, Suleiman Abbas.

#3. Există și un al treilea scenariu care este intermediar. Pentru o perioadă de timp, SUA ar bombarda Siria pentru a slăbi potenţialul militar al Damascului, după care s-ar retrage în plan secund pentru a îndeplini în principal funcţii auxiliare. Ţările din regiune, care vor ca Assad să fie înlăturat, ar prelua atunci ştafeta, în frunte cu Turcia, care are cea mai puternică armată din zonă.

Taguri: #SUA
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *