(foto) A fost dat startul lucrărilor de construcție a Gazoductului Iași – Ungheni

nis1375
Foto:Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi PC: Gov.ro

Lucrările de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni, care va interconecta România şi Republica Moldova, au fost inaugurate astăzi, în prezenţa premierilor Victor Ponta şi Iurie Leancă şi a Comisarului european pentru Energie, Günther Oettinger.

Prim-ministrul Iurie Leancă a declarat că evenimentul este unul remarcabil pentru cooperarea dintre Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană.

„Odată cu darea în exploatare a gazoductului Ungheni-Iaşi, planificată pentru anul viitor, vom avea o cale adițională de import a gazelor naturale. Totodată, ne dorim să creăm condiţiile necesare pentru valorificarea capacităţilor depline ale conductei. Am demarat împreună cu partenerii din UE și România pregătirile pentru următoarea etapă a proiectului, inclusiv extinderea gazoductului spre Chişinău”, a anunțat premierul.

Gazoductul urmează să consolideze securitatea energetică a ţării, la nivel regional și local vor spori investițiile și vor fi create noi locuri de muncă.

„Vreau să cred că, anul viitor, atunci când primii locuitori de aici din zonă vor avea acces, în casele lor, la fabrici, la un gaz cu un preţ mai mic decât cel pe care-l plătesc astăzi, acel moment va fi mai important decât o mie de vorbe despre România sau despre Uniunea Europeană”, a declarat Victor Ponta.

Și Comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger, a declarat în fața cetățenilor adunați la acest eveniment că Gazoductul are o importanță strategică pentru ambele țări: „Integrarea Republicii Moldova la piața gazelor europene nu se oprește aici. Cea de-a două etapă înseamnă modernizarea infrastructurii și prevede ca gazele europene să ajungă și în capitala Republicii Moldova. Comisia Europeană este dispusă să sprijine financiar diverse proiecte de interconexiune dintre Republica Moldova și România”.

După lansare, cei 3 oficiali au dat startul lucrărilor de construcție a Gazoductului Iași-Ungheni

Reamintim că la 8 august curent a fost semnat contractul de grant în valoare de 7 milioane Euro, finanțat de Uniunea Europeană. Republicii Moldova îi revin 3 milioane de Euro pentru interconectarea reţelelor de gaze. Conform proiectului capacitatea gazoductului va permite transportul unui volum de gaz de aproximativ 0,5 mlrd. m3 pe an în prima etapă și 1,5 mlrd m3 la etapa a doua.

Conducta de gaz, care va interconecta România şi Republica Moldova, va avea o lungime totală de 43,2 kilometri, dintre care aproximativ 32 de kilometri pe teritoriul României, un diametru de 508 centimetri şi va fi îngropată la o adâncime de 1,8-2,2 metri. Finalizarea lucrărilor este planificată pentru sfârşitul anului 2013.

Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi  PC: Gov.ro
Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi PC: Gov.ro
Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi PC:
Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi PC: Gov.ro
Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi PC: GOV.md
Inaugurarea lucrărilor de construcție a gazoductul Ungheni-Iaşi PC: Gov.md
Taguri: #Iurie Leanca
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *