“Orfelinatele dispar, dar nu suficient de rapid”- aceasta este concluzia despre orfelinatele din intreaga lume făcută de The Economist.
„Chiar și într-o zi însorită, satul Sărata Nouă este un loc sumbru. Din anul 1969, până la închiderea sa în 2012, acest orfelinat din mediul rural a găzduit la un moment dat până la 152 de copii. Tinerii cu vârste cuprinse într 7 și 22 de ani dormeau câte zece într-o cameră, aveau parte de un duș săptămânal într-o baie întunecată.
Deși picturile murale cu lacuri tropicale luminau zidurile, atmosfera de acolo semăna oricum cu cea dintr-o casa de corecție.
În toată lumea asemenea instituții sunt prevăzute aproximativ pentru 2 milioane de copii orfani. Cifra reală este mult mai mare. Unii, ca cele din Republica Moldova, au rămas din timpurile Uniunii Sovietice când guvernele și-au luat responsabilitatea pentru copiii născuți cu handicap, uneori împotriva voinței familiilor lor.
Orfelinatele din India au fost concepute mai mult pentru fetele nedorite, care puteau pleca doar atunci când se căsătoreau.
În China în jur de 800 de instituții de protecție socială găzduiesc copii abandonați sau cei cu dizabilități ușoare.
Centrele de caritate din Africa au grijă de copiii celor care au murit în genociduri sau de HIV/SIDA. Cu toate aceste, un fapt totuși unește aceste locuri triste: marile care de copii ies din modă.”
Sursa: The Economist