(video, foto) Muzică clasică în Parlamentul Republicii Moldova

IMG_3048
Foto:Flash Mob Chișinău Youth Orchestra în sala de ședințe a Parlamentului

Parlamentul și-a reluat activitatea pentru o singură zi. De această dată ședința s-a petrecut cu ușile deschise și fără scandaluri.

Surpriza a fost pregătită de către tinerii care fac muzică clasică. În plenul Parlamentului s-au întrunit 25 de instrumentiști ai orchestrei Chișinău Youth Orchestra. Aceștia au organizat un flash mob, în sala de ședințe a Parlamentului de la Palatul Republicii, cu genericul „Muzica să guverneze”, în cadrul căruia au interpretat Poloneza din opera Evghenii Oneghin de Piotr Ceaikovski.

„Anul trecut am venit cu muzică clasică în piața centrală, în acest an  venim în Parlament. Mesajul nostru este că muzica clasică trebuie să-și reia locul ei de merit, trebuie să fie o muzică vitală pentru societate și să nu fie pe ultimul loc undeva. Noi vrem să aratăm că suntem activi, suntem tineri, profesioniști și ne iubim munca pe care o facem. Faptul că suntem aici, în unul dintre cele mai văzute locuri din societate, arată și faptul că prin această instituție dorim să chemăm oamenii să asculte muzică clasică și astfel noi să guvernăm cu inimile lor”, spune coordonatorul proiectului, dirijorul Adriano Marian.

IMG_3033
Tinerii vioriști
IMG_2983
Preziului Parlamentului a fost ocupat de un trompetist

Chişinău Youth Orchestra este un proiect cultural, din domeniul muzicii clasice, organizat pentru al treilea an consecutiv. Prima orchestră de tineret din Republica Moldova a fost formată în anul 2011. La acea vreme din orchestră făceau parte 44 de tineri, care au susţinut 3 concerte. În anul 2012 – deja 61 de tineri au dorit să facă parte din proiect, susținînd 9 concerte. La moment în cadrul orchestrei activează 100 de membri activi, însă la moment componența orchestrei va fi de 70 de persoane.

Anul acesta cei 70 de tineri, vor prezenta cinci concerte de muzică clasică, dintre care unul va fi în aer liber. Concertele vor avea loc în august 2013, în oraşele Bălți (16 aug), Chişinău (17 aug în Scuarul Catedralei și 18 aug la Sala cu Orgă), Sinaia, București (Ateneul român).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *