Marinuța: ,,Nu poate fi adus armament în Zona de Securitate fără acceptul Chișinăului”

marinuta12
Foto:Vitalie Marinuță. PC europaliberă.org.

Vitalie Marinuța susține că nu există niciun fel de înștiențări privind dotarea pacificatorilor ruși, iar aceasta nici n-ar fi posibil fără acceptul Chişinăului.

Ministrul Apărării, Vitalie Marinuța susține într-un interviu pentru Europa Liberă, că nu este la curent cu faptul că Federația Rusă și-ar dori dotarea pacificatorilor ruși cu elicoptere, și mai mult ca atât acesta afirmă că: ,,Noi trebuie să ne axăm mai mult pe implementarea acţiunilor de construire a încrederii între maluri. Dar nu de menţinere şi ridicare a capacităţii de luptă, a capacităţii militare în Zona de Securitate. Noi am pledat pentru demilitarizarea acestei Zone. Noi am iniţiat scoaterea armamentului greu din Zona de Securitate. Sunt unele înţelegeri tripartite de a scoate şi tehnica blindată din Zona de Securitate”.

Totodată, Marinuța susține că nici nu este posibil să ajungă tehnica militară în Zona de Securitate fără acceptul Chişinăului: „Nu cred că este posibil. Dacă ne uităm la toate prevederile legale care vizează atât statutul forţelor Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi legislaţia internaţională, acest lucru este imposibil. Totodată, pentru a introduce în Zona de Securitate armament adăugător din Federaţia Rusă, ar fi nevoie şi de acceptul de tranzit al Ucrainei. Deţinând preşedinţia OSCE-ului, nu cred că Ucraina va permite acest lucru.”

Ministrul a adăugat că Guvernul Republicii Moldova şi-a exprimat, nu o singură dată, poziţia în privinţa demilitarizării regiunii transnistrene şi, în special, a Zonei de Securitate.”
Sursa: Europa Liberă

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *